Защо трябва някой отвън да ни решава проблемите? Санкциите, наложени от САЩ, са сериозен сигнал отвън към българските правоохранителни органи и институции, че трябва да си свършат работата и да стигат до политическия чадър, който през годините покровителстваше този модел на корупция. Това заяви пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Винаги сме гледали на отношенията между България и САЩ през призмата на българския национален интерес. Имало е случаи, в които сме били критични към решение, както например за купуването на F-16, но в този случай санкциите, наложени на физически лица и фирми, са сериозен принос към борбата с корупцията и паралелната държава в България", уточни тя.

Според нея истинското разследване трябва да стигне до края. "Да се покажат политическите сили, които поддържаха през годините този модел", заяви тя.

"Актът, подписан от Бадйън, поставя пред нас 3 въпроса, смята Нинова. - Първо, защо трябва някой отвън да ни решава проблемите. Правоохранителните органи не са си свършили работата, за да получаваме отвън такива санкции. Второ, главният прокурор - Иван Гешев, на база на тези данни да започне мащабни разследвания на посочените случаи и този път да се стигне докрай. И трето, този сигнал е не просто антикорупционен, той е политически."

Нинова коментира и темата с проблемите в общинската болница в Раднево.

"От години колегите ми от Стара Загора и Раднево се борят за спасяването на общинската болница. Става въпрос за системно източване на пари от лечебното заведение от кмет на ГЕРБ и Общински съвет и докарването й до фалит. В момента се продава за жълти стотинки на приближен човек на ГЕРБ", поясни тя.