"Бразилски сериал - Касандра и Алехандро аха да се вземат сутринта, на обяд вече - не, а вечерта сватовете делят чеиза" - така лидерът на БСП Корнелия Нинова обрисува разговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в студиото на "Лице в лице" по bTV. Тя е категорична, че в "игри с квадратчета партията ѝ няма да участва". 

"Г-н Борисов си сменя мнението по три пъти на ден. Седнаха да правят законодателна програма с ПП-ДБ - още няма. Правиха работни групи за бюджет, а има ли? Няма. Следващата въдица, която им хвърли, бе - дайте да направим управленска програма. ПП-ДБ глътнаха като шарани и направиха програма, а ГЕРБ я направи на пух и прах. После беше - дайте и състав на кабинет. И него попиляха", обобщи Нинова виждането си за преговорите между първите две. 

Според Нинова ПП и ДП са се хванали "като първокласници" на Борисов.

"ПП-ДБ направиха салто мортале за шест месеца. Знам с какъв ентусиазъм тръгнаха и изведнъж да стигнеш до това - той ти подава моркова, а ти тичаш. Едно от най-важните неща в живота и в политиката е да запазиш достойнство. Борисов е отговорен за хаоса, който според мен, умишлено създава. ПП-ДБ реагират лековато. Борисов какво ли си казва - сериалът поомръзна на публиката и им казва "Край с вас, започваме преговорите с другите", описа още лидерът на социалистите. 

Нинова е категорична, че БСП разбира сериозността на ситуацията в държавата и че тя може да се реши, само ако парламентът заработи и има редно правителство. "Знаем, че сме 23-има и не можем да носим тежестта на управлението. Но и от нас може да зависи какво ще се случва. Ще направим вътрешнопартийно допитване", обясни тя за ходовете на БСП за в бъдеще. 

"Ако членовете на БСП одобрят, е възможно да подкрепим първи мандат. Г-н Борисов трябва да ни покани и да каже, но преди това да си избистрят и те какво искат в ГЕРБ, а след това сериозно да покани и другите и да каже - предлагам ви тези приоритети, тези министри и вие да контролирате от парламента. Тогава ще питаме партията си". 

Корнелия Нинова каза също, че ще настояват за ред и правила, като първо да се извадят 4-5 национални важни задачи, "а не да си разглеждаме програмите, както ГЕРБ ни канят".

"Те ни поканиха да коментираме тяхната управленска програма, но ако искат съгласие, няма как да обсъждаме това. Поискахме я, изпратиха ни програмата на ПП-ДБ. Попитахме г-жа Атанасова "това ли ни пращате", а отговорът: "изпратихме, за да се забавляваме". Дистанцирам БСП от този хаос. Не може да ми пращаш програма на чужда партия, за да се забавляваме. Ако на някой му се забавлява, парламентът не е мястото за това". 

Според нея министрите в бъдещ кабинет трябва да са експерти. "Виждате, че когато излязат напред политиците, започват скандалите. Ние малко трябва да се дръпнем назад, ако искаме да свършим работа за България", допълни Нинова. 

За разминаванията във версията с взрива срещу кортежа на Гешев 

От фактите, които се изнасят, все повече изглежда, че случаят не е такъв, какъвто изглеждаше в първия ден, коментира лидерът на "БСП за България". Толкова е противоречива информацията и то между официални органи - следствието казва едно, МВР - друго, прокуратурата - трето. Това всява съмнение, че това наистина е атентат срещу главния прокурор, това всява неувереност в институциите, това е още един аргумент хората да губят доверие в институциите, добави Нинова. По думите ѝ трябва следствието да изясни подробностите за случилото се. 

Относно позицията на директора на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов, че при първоначалното си изказване е бил подведен от думите на главния прокурор Иван Гешев за семейството му, Нинова коментира, че е много тежко да се злоупотребява с името на децата и на семейството. 

Корнелия Нинова каза още, че не е допустимо на мястото на инцидента да бъде допускан чуждестранен експерт още в първите часове, освен ако не е вещо лице, което има право да прави експертизи и огледи. Случайно дошъл експерт не може да отиде на местопрестъплението и да прави оглед, без той да е в списъка на вещи лица, които правят експертизи, добави Нинова.