"За мен отхвърленият закон за намаляване на депутатските заплати е в сила и ще го прилагам за себе си. Намалението, което предложих - около 600 лв. месечно от заплатата, ще дарявам на болно дете, възрастен човек без лекарства, на някой, който има нужда". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

Тя подчерта, че всеки трябва да си вземе личното решение - дали ще го направи по този начин.

"Не говоря празни приказки. Когато предлагам нещо, искам искрено то да стане и го прилагам за себе си", категорична е тя. Нинова обясни, че отсъстващите депутати от левицата са в командировка, а не, защото изразяват несъгласие с предложението.

"Подписите под предложението показват желанието да стане факт", допълни тя.

Лидерът на левицата обясни, че "БСП за България" дарява много пари, но от общите пари на групата и субсидията на партията.

"Предложението ни беше различно. Ще продължим да даряваме, но тук става въпрос за личен пример - осъзнаване, че депутатите, политическата класа, като цяло, трябва да отстъпим от това, което имаме. Знаем какво е отношението на хората към тези привилегии", посочи Нинова.

Според нея днешният дебат е бил срамен за българския парламент.

"Системата и статуквото се съпротивляват по всякакъв начин да не си намали привилегиите, заплатите и благините. Срещу нас чухме много обвинения, но това няма значение. Направих това предложение не, защото знам, че то ще бъде отхвърлено, а искайки то да стане", категорична е Нинова. "Най-обективната картина за работата на депутатите може да се види в петък - празната зала по време на парламентарен контрол. Там няма ляво, дясно и център", подчерта тя.