Скандал избухна между ГЕРБ и БСП дали са прекратени дебатите около закриване на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Преди това соцлидерката Корнелия Нинова заплаши зам.-шефа на НС от ГЕРБ Емил Христов, че ще последва съдбата на Димитър Главчев, който напусна трибуната, след като преди година й отне думата.

"Добронамерено предупреждавам - недейте с процедурни хватки да ми отнемате възможността да говоря като председател на опозиционна партия. Ако си въобразявате, че можете да ми отнемате думата с процедурни хватки, си мислете за г-н Главчев!", предупреди соцлидерката.

Действително не съм Ви забелязал, но не се страхувам от това какво се е случило със стоящите преди мен, аз мога да поема отговорността", отговори Христов. Длъжен да отговори, след като му бе споменато името, стана и Димитър Главчев.

Бившият председател на парламента се обърна към Нинова: "Не знам какво точно ми се е случило, за да плашите, само че аз си подадох оставката", припомни той на соцлидерката. И й напомни, че няма как да поиска оставката на Емил Христов, тъй като вече парламентарната й група не наброява 80 депутати, а е с един по-малко.

След това стана спор между ГЕРБ и БСП дали са прекратени дебатите или не.  Моля, председателстващият НС да бъде принципен, БСП вдигнаха ръка след като бяха закрити дебатите, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в процедура по начина на водене. "Няколко пъти вие г-н председател, вие се обърнахте и попитахте дали има желаещи за изказване. Нямаше нито един, който да вдигне ръка", каза още Цветанов.

От БСП контрираха Столът на Емил Христов не зависи от Цветан Цветанов, нека даде думата на всички депутати, които искат да се изказват. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски в процедура по начина на водене във връзка със закриване на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов от страна на председателстващият заседанието Емил Христов. Преди три минути да сте казал, че сте видели г-жа Нинова малко късно, малко рано. Става един народен представител, наказва ви пред всички медии и започвате да се гънете", каза още Свиленски. По думите му ПГ на "БСП за България" има време.

От своя страна председателстващият НС Емил Христов се обърна към лидера на БСП Корнелия Нинова и ѝ каза: "Вие сте права, може да сте вдигнали ръка, но аз действително съм закрил дебатите", допълни още Христов.

Драгомир Стойнев направи силно изказване, ние искаме БСП да се изказват, но не четете правилника, както Дяволът Евангелието, каза лидерът на "Воля" и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки в процедура по начина на водене във връзка със закриване на дебатите по оставката на Симеонов.

Марешки се обърна към колегата си председателстващ заседанието Емил Христов: "Не се поддавайте на натиска и да не нарушаваме законите в Република България. В крайна сметка ние сме гласували този правилник, имаше достатъчно време. Няколко пъти подканихте всеки желаещ да се изкаже. Направихте закриване, и след това имаше няколко вдигнати ръце от БСП. Аз не искам да вземам думата. Срещу този двоен стандарт протестират всички български граждани",заяви още Марешки.

Рамадан Аталай от ДПС призова да са на висотата на Народното събрание. Той поиска 15 минути почивка, за да се укротят страстите и се стигне до консенсус дали да продължат дебатите или не.