БСП се връща в местната власт с повишено доверие, заяви пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова. Почти навсякъде вотът за партийните листи е повишен. В няколко десетки общини печелим на първи тур, посочи тя.

Целта, която си поставихме на тези избори, е да се разгради "моделът ГЕРБ" в местната власт. На път сме тази цел да я осъществим, каза още тя. Нинова даде пример с резултата на кандидата на местна коалиция "БСП за България" Ваня Григорова, която, по предварителни данни, ще участва на балотажа в София и прогнозира, че може да го спечели. Продължаваме през следващата седмица битката, допълни тя.

Факт е, че след 18 години управление на ГЕРБ в София вече ги няма, коментира Нинова.

На въпрос защо хората са избрали балотаж в София между "Продължаваме промяната - Демократична България" и БСП, Нинова коментира, че на хората им е омръзнал "моделът ГЕРБ". За БСП смятам, че това се получи, защото с времето доказахме на хората, че сме последователни и принципни в борбата си със задкулисието, договорките, "модела ГЕРБ", сглобките, каза още тя.

За успеха на Ваня Григорова в София, Нинова смята, че и кандидатът, и Софийската организация на БСП са екип и са работили заедно. В отговор на въпрос тя обясни, че не е била на брифинга на Ваня Григорова тази вечер, защото в щаба на БСП са събирали информацията от цялата страна.

Лидерът на БСП посочи, че по предварителна информация отиват на балотаж и в Русе, Разград, Силистра и Хасково.

Тя коментира, че на балотажите няма как БСП да подкрепи ГЕРБ. "Не бих призовала никъде наши хора да подкрепят кандидата на ГЕРБ. "Няма как след толкова битки с този модел, сега заради единия пост или едното кметско място да се отметнем и да излъжем нашите хора. Не", каза тя. По думите ѝ БСП е останала единствената партия, алтернатива на този тип управление - на сглобката, на задкулисието, на договорките.

Снимка: БТА

Относно отмяната на машинното гласуване, лидерът на БСП коментира, че са очаквали този скандал да се отрази като понижаване на избирателната активност, но това не се е получило. Оттам нататък може би предстои да се разговаря още по Изборния кодекс, слабости в него и в парламента ще се свика комисията за машинното гласуване, добави тя.

Попитана кога ще внесат втория вот на недоверие срещу кабинета "Денков", Нинова заяви, че това е решение на "Възраждане",допълва БТА. Ние сме готови с нашите подписи и с подписите на "Има такъв народ", остава "Възраждане" да решат дали и кога ще се включат, каза тя.

На въпрос за "леките трусове в некоалицията", Корнелия Нинова коментира: "От четири месеца е този сеир. Четири месеца си играят на опозиция един на друг и все си стоят заедно".