БСП се регистрира за участие в извънредните парламентарни избори. Документите в ЦИК внесе лидерката на "БСП за България" Корнелия Нинова. Тя отново даде заявка за присъствие във властта, като се надява, че хората щели да оценят социалната политика на предишната власт и борбата й с корупцията.

Нинова предлага отново мораториум върху цените на газа, електрическата енергия и парното, какъвто имаше вече миналата зима, по предложение на ГЕРБ. Това е едно от четирите решения, които, според БСП, ще "гарантират, че ще преведем България през зимата", коментира след регистрацията Корнелия Нинова.

Тя настоя за сериозни компенсации за бизнеса за разликите в цените, продължаване на социалната програма и за "незабавни преговори с "Газпром", което също огласи като една от необходимите стъпки. Нинова твърди, че БСП настоява за такива преговори от април и партията е била последователна в тази си позиция. Соцлидерката изтъкна, че е доволна, че вече и досегашните й партньори от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са дошли на това мнение.

"Притиснати от обстоятелствата, от онзи ден чувам и Василев, и Петков, и от ДБ си промениха мнението, така че имаме напредък по този въпрос", отбеляза Нинова.

"От април месец твърдим, че трябва да се подновят доставките, тогава отново не ни чуваха, нападаха ни. Радваме се, че дори и партиите които бяха против, са узрели, че възстановяването на доставките от "Газпром" е наложително", добави председателката на БСП. Нинова се обяви и за диверсификацията на газа, но коментира, че засега се вижда, че най-изгодни са цените от руския доставчик на синьо гориво.

Снимка: Булфото

"Целта трябва да е най-доброто за България", каза още Нинова.

"Няма да правим коалиция с ГЕРБ и ДПС, ще разговаряме с тези, които са готови да продължим борбата с модела на ГЕРБ. Искаме реална социална държава, показахме в управлението, че можем да го правим. Ще продължим в тази посока", обещава соцлидерката.

Снимка: Булфото