Отдавна се говореше за лидерска среща, нямаме покана за такава. Тя е важна и наложителна. Това заяви в кулоарите на парламента председателят на ПГ на "БСП за България" и лидер на партията Корнелия Нинова, коментирайки пред журналисти водените разговори между формациите за евентуално съставяне на редовно правителство.

"ГЕРБ-СДС сбъркаха концепцията от самото начало", коментира Нинова за най-голямата парламентарно представена формация, която предстои да получи първия проучвателен мандат.

"Има два начина за подход към създаване на правителство. Първият е ГЕРБ да си предложи премиер и той да очертае приоритети. Предлагат си правителство на малцинството и търсят подкрепа за такова правителство. Вторият, който според нас беше правилен, е да има лидерска среща. На нея да определим най-важните приоритети. Не само по партийни програми, а най-важните приоритети за България. Да си определим също и срокове за изпълнение, а едва тогава да търсим подкрепа. Те избраха първия вариант. Сбъркана работа, грешка след грешка всеки ден", коментира тя.

Според Корнелия Нинова ярки политически фигури не трябва да участват в евентуално бъдещо правителство.

"Лидерите и ярките политически лица трябва да се отдръпнат настрани, за да се търсят консенсусни хора, които си разбират от работата и се ангажират да изпълнят нещата, за които партиите се разберем", аргументира се Нинова.

Тя посочи, че на този етап с БСП не са водени разговори за разпределение на министерства, а публичните твърдения за това определи като спекулации.

Корнелия Нинова коментира още, че от партията са обезпокоени от чутото на срещата с Мария Габриел, която беше номинирана от ГЕРБ-СДС за кандидат-премиер на първата политическа сила. Според Нинова, по време на разговорите Габриел е използвала общи фрази, без да засяга в детайли важни за държавата въпроси.

По темата с главния прокурор Иван Гешев и заявеното от Мария Габриел, че бъдещият правосъден министър в неин евентуален кабинет ще внесе искане за отстраняването му от поста, Нинова коментира, че това е работа на Висшия съдебен съвет.

"Ние многократно сме заявявали своята позиция за оставка. Важно е какво ще последва след това. Да замениш едно лице с друго, без да променяш системата, няма никакъв смисъл", каза тя.