Лидерът на БСП Корнелия Нинова се закани да подаде сигнал в прокуратурата срещу служебния кабинет, който обвини, че вече харчел за разходи Сребърния фонд, предназначен само за стабилността на пенсионната система. Тя предупреди, че сезира правораздавателните органи, ако Министерството на финансите не оттегли между първо и второ четене на бюджета предложението си парите от фонда да бъдат размразени като евентуална възможност при нужда. "Много е тревожно, че средствата от Сребърния фонд ще се използват за всички други публични разходи.

От разбивката на държавния резерв се вижда, че още през март и април сметката е отрицателна, което означава, че от служебния кабинет са ползвали този фонд", обвини от трибуната на парламента Нинова по време на блицконтрола.

По думите й служебното правителство искало сега с това си предложение "да им узаконим беззаконието". Ползвали са парите за плащане на текущи разходи. Ние ще сезираме правораздавателните органи дали служебният кабинет е нарушил закона за бюджета. ще видим дали между първо и второ ще оттеглите предложението. Ние ще гласуваме против това, Сребърният фонд трябва да гарантира устойчивост на пенсионната система. Това са пари само за пенсии", заяви соцлидерката.

Тя посочи, че преди години дори Симеон Дянков не си е позволил да вземе пари от Сребърния фонд, а сега служебният кабинет искат те да бъдат размразени. И попита дали ще бъдат откраднати, като средствата от Здравната каса тогава, които не били възстановени впоследствие.

Социалният министър Лазар Лазаров обясни, че "това е част от фискалния резерв", а предложението цели "по-голяма гъвкавост при ползването на тези средства". "Така че да не се прибягва до тегленето на държавен заем", каза Лазаров. "Не, средствата няма да бъдат откраднати", категоричен беше служебният министър. По повод обвинението на Нинова, че вече харчат пари от Сребърния фонд, Лазаров беше категоричен: "Служебният кабинет се е ръководил от законите на страната във всичките си действия".