Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че на КСНС не е имало изказвания за излизане от НАТО и ЕС.

Президентът винаги дава проект за декларация след дискусията, в началото беше направен много подробен и детайлен анализ в ситуацията в света, в Близкия изток, на Балканите, с корекции и предложения се оринентирахме към нейното съкращаване и изваждане на решенията, за да си спестим разказвателния характер на декларацията, обясни Нинова пред журналисти след заседанието.

По повод изказването на Цветан Цветанов тя каза, че мисли, че това е лично мнение на Цветанов. Нямаше такива изказвания, имаше разговор какво да остане и какво да отпадне, изненадана съм от това говорене на Цветанов, коментира тя.

Нинова разказа, че на заседанието Цветанов си е позволил да отправи отново обвинения, каквито са чувани от парламентарната трибуна, които засягат президента и БСП. Отговорих му, че внушенията за разделение между европейски и антиевропейски партии е абсолютна лъжа и манипулация и не го приемаме, нито оспорваме европейския път на България, напротив, дали сме сериозен принос за този европейски път, отбеляза лидерът на БСП. Казах му, че внушението му за това че БСП или президентската институция работят за чужди интереси нека да е последния път, в който го произнася, защото това е едва ли не обвинение в престъпление и ще си носи отговорност, заяви Нинова. Постоянното му повтаряне, че някой друг работи за чужди интереси, а не за националните вече минава всякакви граници, допълни тя.

Според нея най-спорна е била точката, свързана с разминаването между средствата за отбрана в средносрочната бюджетна прогноза и в националния план. Приехме, че тази акутализация и изравняване на сумите ще бъде извършена през ноември, когато се приема бюджета за 2019 г., уточни Нинова.

Тя посочи, че е обсъдено и състоянието в системата. Разбра се, че има 20 процента непопълнен състав, тръгват си хора заради ниски заплати, социални условия, за мен на първо място е да се погрижим за хората в системата да работят в адекватни условия, коментира Нинова. Тя е предложила в процеса на модернизация на БА да бъде включена активно българската отбранителна иднустрия и българският бизнес, и то във високотехнологична част. Тя потвърди позицията на БСП против увеличаване на разходите за отбрана рязко до 2 процента от БВП.

Има много системи в България, които са недофинансирани - здравна, социална и образователна, мотивира се тя.