Лидерката на БСП и бъдещ вицепремиер Корнелия Нинова отхвърли твърденията, че БСП е дало съгласието си за приемане на Истанбулската конвенция и че това фигурира в подписаното споразумение.

"Виждам, че се тиражира поредната лъжа. Никъде в споразумението за създаване на правителство не е записано приемането под каквато и да е форма на Истанбулската конвенция и социалния пол. БСП защитихме в преговорите нашата позиция", отговори в личния си профил във Фейсбук Нинова.

Тя отново повтаря, че конвенцията е противоконституционна, а полът е мъж и жена.

"Никъде не пише, че ще ратифицираме Истанбулската конвенция или, че ще признаем трети пол извън мъж и жена. В споразумението е записано само, че ще въведем в националното законодателство онези текстове, които касаят насилието над жени", признава все пак тя, че БСП е проявила гъвкавост в посока на въвеждането на някои положения от конвенцията.

Нинова тълкува тиражирането на такава информация като опит отсега да се злепоставят социалистите в бъдещото управление.

"Между другото, БСП предложихме такива текстове в предишни народни събрания: например да има областни центрове за защита на пострадали от насилие. Злонамерените опити да се злепостави БСП и новото мнозинство ще срещат нашия категоричен отпор", заканва се още соцлидерката.