Правителството не знае колко фирми какво количество боклуци внасят от Италия. Някой изкарва много пари за сметка на здравето ни. Няма да превърнете България в сметището на света. Това каза от трибуната на народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като зададе въпрос към екоминистърът Нено Димов, относно внасяния от Италия боклук.

"Какво разбрахме от отговорите на министъра на околната среда и водите? По конкретния случай - за боклука от Италия, за който италианската преса писа, че е схема на италианската мафия и че е предназначен за България. Отговорът на българското правителство е: " МОСВ не е давало разрешение и италианците не са ни уведомили". Господин министър, Вие не попитахте ли италианската страна след като прочетохте тази тревожна информация? Вярно ли е, че това количество е предназначено за България, кой от италианска страна стои зад това, кой от българска страна чака този боклук и какво можете да направят службите на двете държави, за да пресечете този канал за зариване на България с нерегламентирани боклуци", каза още Нинова.

Според нея българското правителството и българското министерство не са проявили никаква инициатива, а очакват, че всичко ще се размине, никой няма да чуе и ще се потулят нещата.

"Второто, което разбрахме - българското правителство и министърът не знаят на колко фирми са дали разрешително да внасят боклуци, какво количество са разрешили и къде се намира то. Говорим за официални данни. Тъй като министърът ни информира, че има регламент да не надвишаваме ½ от капацитета на България при вноса на такива отпадъци и че това всичко минава през неговите ръце. В същия момент ни казва: "Не знам на колко фирми съм разписал, какво количество съм разрешил и не знам къде се намира този боклук в България". Вие, уважаеми колеги, благодарите на министъра за "свършената работа" - това сериозно ли го правите?", добави още тя.

"На трето място - контролът. Какво разбрахме от министъра? Отново пълен административен хаос в контрола. Митниците отговарят на границите, МВР отговаря вътре в страната, РИОСВ отговаря за сметища. Тоест никакъв контрол. Министерството издава решение само по документи и очевидно тук е проблемът - по документи влизат суровини за рециклиране и производство, министерството си гледа документите - всичко е "наред", разписва, пуска и няма никакъв контрол вместо тази суровина какво влиза. А очевидно влизат отпадъци. И си прехвърлят отново отговорността от институция на институция", смята още Нинова.

"Ние бяхме вчера на едно такова място - с една италианска фабрика за суровини, която трябва да преработва до пластмасови продукти. Този италиански инвеститор иска да ползва водохранилището на селото, което е за питейна вода, да измива този отпадък и от това измиване, да пусне водата в реката на село Яворец. Как ви изглежда това? Като сериозно инвестиционно намерение или превръщането на България в сметище за всякакви боклуци, в терен на икономически интереси и много пари. Много пари, за сметка на здравето на българските граждани. Искаме чиста вода, чист въздух, чиста земя и храна. Изискваме незабавни мерки - не общи приказки, каквито чухме днес тук. Изводът ни е - нямате информация или я криете, няма контрол върху целия този процес. Някой изкарва много пари от това, а българският народ се трови. Това не може да продължава така. Ние ще продължим с темата, ще внесем проект за решения, които правителството трябва да изпълнява. Те ще бъдат с една цел- спасяване на природата на България, запазването на здравето на българина, гарантиране на всички чиста вода, храна, земя и опазване на хубавата ни България - от това да я превърнете в сметището на света", завърши тя.