През 2018 г. ГЕРБ изпълниха алтернативния бюджет на БСП за 2017 г., който преди това отхвърлиха. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти преди представянето на алтернативния бюджет за 2019 г. на партията.

Тя посочи, че единственото положително в предложения от правителството бюджет е увеличаването на заплатите.

Левицата предлага 640 лв. минимална заплата от януари догодина, прогресивно подоходно облагане за физическите лица, семейно подоходно облагане, 9 на сто ДДС за лекарствата, 5 процента за хляба, 10 процента корпоративен данък.

Преизчисляване на пенсиите, отпуснати до 31 декември 2013 г., максимална пенсия 1560 лв., максимален осигурителен доход 3900 лв., са още предложенията на БСП.

За първи път сега предлагаме една мярка, която, когато управляваме, задължително ще въведем - помощ на работещи млади семейства и които се осигуряват - при раждане на второ дете да получат еднократна помощ в размер на 6400 лв. Има такива практики по света като в Унгария, каза още Нинова. Тя се аргументира с "тази демографска катастрофа", при която "е изключително нужно да се вземат мерки по отношение на раждаемостта".

"Бъдещето на нашия бюджет е, когато БСП управлява, да го реализираме такъв, какъвто го предлагаме сега. Искам да обърна внимание на нещо - много често, когато предлагаме алтернативен бюджет, управляващите много агресивно го отхвърлят, но какво стана през 2018 г. - приехме бюджета на ГЕРБ за 2017 г., но тогава предложихме алтернативен, който беше отхвърлен. Обърнете внимание, че ако проследим каква политика изпълняваше правителството през 2018 г., ще се види, че то изпълняваше алтернативния бюджет на БСП. Разликата между нашия бюджет и това, което те свършиха, е около 50 млн. лв. Тоест, те не си изпълниха техния, а изпълниха алтернативния. Следователно такава политика има бъдеще", каза още Нинова.

Бюджетът на правителството е предизборен с цел оцеляването му догодина и няма да се регистрираме при гласуването в парламента, каза още лидерът на БСП. Предложеният бюджет има алтернатива. Този на ГЕРБ е лош начин за оцеляване на правителството. Защото се увеличават данъците на най-уязвимите и най-бедните хора - онези, които поради това, че са бедни, карат стари коли, носят дрехи втора употреба. И вдигайки данъците на най-бедните, пари се дават на администрацията, за да се гарантират гласове за изборите, каза още Нинова и посочи, че това е предизборен бюджет с цел оцеляване на правителството догодина.

Утре, на извънредното заседание на парламента, определено за първото четене на бюджетните закони, левицата няма да се регистрира в началото, но ако има кворум, ще участва в дебатите с нашия бюджет, заяви Нинова.

"В нашия (бюджет) предлагаме дългосрочни политики, които представляват гарантиран икономически растеж с акцент през регионите и общините и българска икономика и българско производство. На второ място - мерки за преодоляване на бедността, на неравенствата. Ако трябва да обобщя с една дума, бих го нарекла демографски бюджет. Защото чрез това, което предлагаме, се гарантира подобряване на здравния статус, на образованието, на икономиката, на доходите и най-вече грижата за младите хора и за децата. Тоест, чрез един бюджет, в който има много конкретни и секторни политики, си поставяме голямата цел - демографската катастрофа, която може да се преодолее чрез множество мерки", коментира лидерът на БСП.