ГЕРБ и "Продължаваме промяната", като първи и втори мандатоносител, преговарят за правителство, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в студиото на "Тази неделя" по bTV.

"Някак си всички изригнаха щастливо, че партиите си говорят. Да видим какво си говорят. Едните съдят другите за газа и за корупцията. Другите съдят вторите за корупция. Взаимни обвинения. Борисов надмина себе си в стила си сутрин да казва: "Ще правим

с първия мандат мнозинство", на обяд да казва: "Ще подкрепим ПП с втория", вечерта да казва: "Експертно правителство с третия, на който председателите на комисии да са министри". Това е абсурд и загуба на ценно политическо време", добави тя.

По думите ѝ това, което виждаме напоследък е политическа вакханалия. "Президентът даде достатъчно време за консултации между партиите, забави връчването на мандатите, уж за да се случат преговори за правителство. В този период текат три сценария. Първият, тази имитация на преговори. Вторият, обърнете внимание на решенията, които взе Народното събрание в тези мътни води. Третият, бюджетът и парите на хората за зимата са блокирани", заяви Нинова.

Изненадани сме от тази истерия около хартиената бюлетина, каза още Корнелия Нинова. Машинното гласуване е било грешно решение, по думите й. Хората трябвало да имат избор. Машините са една от причините за ниската избирателна активност, според лидера на БСП. Ние държим минималната заплата да стане 850 лева, изтъкна тя. През преходни и заключителни разпоредби на удължения бюджет това можело да стане. Всичко е въпрос на приоритети, по думите й.

Същевременно по депутатът от левицата и бивш социален министър Георги Гьоков заяви в предаването "Събуди се" по Нова телевизия, че БСП не изгаря от желание да е партньор с "Продължаваме Промяната". Така Гьоков реагира на изказване на Асен Василен, че БСП не е потенциален партньор на ПП.

По думите му отговорността към България обаче изисква диалог и компромиси. Гьоков увери, че левицата няма да позволи никой да подменя предизборните им ангажименти или да им поставя условия. "Защо да не поставяме условия да направи ПП стъпка назад, за да влезем в управление, а трябва БСП да направи тази стъпка?", попита депутатът.