Бившата министърка на икономиката и вицепремиерка Корнелия Нинова, от днес само председател на БСП, предаде щафетата на уволнения от нея шеф на борда на ВМЗ-Сопот Никола Стоянов.

По време на церемонията тя разкритикува за пореден път президента, че употребил БСП и се закани на приемника си Стоянов, че зорко ще следи за износа на всеки патрон към Полша, намеквайки за споровете и взаимните обвинения с бившето ръководство на оръжейния гигант по темата изнасяно ли е оръжие за Украйна.

"И един патрон, като излезе за Полша, ще питам - имате ли гаранции, че не отива в Украйна, имате ли гаранции, че няма комисиони", предупреди Корнелия Нинова. Тя посочи, че междуведомствената комисия под нейна опека не е заседавала от 27 юни и имало натрупани над 200 заявления за близо 1 млрд. евро, които чакали решение.

"Около 670 млн. евро са за Полша. Ще следя всеки ден закъде тръгва това оръжие", закани се лидерката на БСП.

Нинова обвини президента, че за една година "два пъти употреби и предаде социалистите".

"С действията си само за един час президентът свърши това, което аз не успях за една година - отвори очите на социалистите, че два пъти ги употреби, за да дойде на власт, и два пъти ги предаде", установи Корнелия Нинова. И повтори тезата на БСП, че служебното правителство ще е реваншистко спрямо нейната партия. "Ще се използва кампанията, за да се злепоставя БСП", каза Корнелия Нинова в отговор на журналистически въпрос.

Иначе тя се похвали с три постижения в икономическото министерство за времето на власт.

Според Нинова първото е добрата политика, която е била водена към работодателските организации и фирмите, което е довело до европейското признание за България страната ни да бъде поставена на първо място по промишлено и индустриално производство.

Второто добре свършено нещо е, че е свършена много добра работа за държавните предприятия и оздравяване на държавната собственост, добави Нинова. Третото нещо, с което бившият министър на икономиката и индустрията се гордее, е потребителската тема. Нинова изтъкна, че за първи път темата за здравето на потребителите, инфлация, цени, злоупотреби, е станала приоритет номер едно за министерството. Тя отбеляза, че за 6 месеца са направени над 13 000 проверки в магазини, бензиностанции, нощни заведения с цел за защита на потребителя.

Нинова завеща още проблема с язовирите, като препоръча на наследника си, че по темата трябва много да се работи.

Служебният министър Никола Стоянов изтъкна, че първостепенна задача за него ще бъде да бъде подготвен българският бизнес за тежката зима, която очаква. По думите му трябва да се използват в максимална степен за подготовка оставащите топли дни. Той се надява наистина да е работено сериозно в министерството.

"Идеята е всичко хубаво, което е направено, да се надгради и продължи", коментира Стоянов, цитиран от БТА. Според него най-важното е подготовката на българския бизнес за зимата да става в съвместен диалог. Той обърна внимание, че и синдикатите са много сериозно звено от бизнеса като цяло.

"Ще се продължи политиката по контрол, която е развита от Корнелия Нинова", заяви уволненият от нея висш мениджър. "В тази тежка обстановка и растяща инфлация ще се прави всичко в правомощията в Министерството на икономиката и индустрията, за да се намали спекулата", ангажира се още той, а борба със спекулата самата Нинова обеща преди няколко месеца, когато цената на олиото тръгна да се покачва.

"Тъй като аз идвам от бизнеса, всяка тежка ситуация и всеки проблем е възможност. Така и и сега с тази световна криза и още по-силна криза в България, все пак има възможности, които ние ще се опитаме да използваме, така че да помогнем на българския бизнес да се развие още повече, засилвайки инвестициите, засилвайки износа, за да минем гладко през очакващите ни тежки месеци", каза Никола Стоянов.

Снимка: БТА