Премиерът акад. Николай Денков отдаде последна почит на Жак Делор, който почина на 27 декември на 98-годишна възраст, съобщиха на фейсбук страницата си от Министерския съвет. Министър-председателят взе участие в прощалната церемония в мемориалния комплекс "Дом на инвалидите" в Париж.

Акад. Денков изказва дълбоки съболезнования на семейството и близките на Жак Делор, както и на всички европейци, пише в съобщението.

Церемонията бе председателствана от президента на Франция Еманюел Макрон. На нея взеха участие редица европейски лидери, сред които председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Бащата на еврото, както е наричан Делор, бе начело на Европейската комисия от 1985 до 1995 г. и е считан за един от архитектите на обединена Европа.

"С тъга се разделяме с този виден европеец, който вдъхнови мнозина, включително и нас българите, да се стремим към постиженията и ценностите, заложени в общността на европейските нации. Неговата идея за обединен и проспериращ континент ще остане в сърцата и умовете на европейците и ще ни кара да пазим сътрудничеството и толерантността, и да полагаме усилия за една по-добра и по-единна Европа", отбелязва премиерът Николай Денков, цитиран от правителствената пресслужба преди церемонията.