Зам.-председателят на 49-ото Народно събрание и депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" Никола Минчев се отказва от председателското място на Народното събрание, което той трябваше да заеме в резултат на "джентълменското споразумение" с ГЕРБ, и вместо това ще се кандидатира за депутат в Европейския парламент като водач на листата на "Продължаваме промяната", съобщи "Дневник", като се позова на информация от свои източници в коалицията.

Минчев е съобщил решението си на своите колеги от ПП вчера. То предстои да бъде официализирано и чрез гласуване от Изпълнителния съвет на партията, когато започне същинската подготовка за вота. Дотогава формацията трябва да вземе решение и дали да участва съвместно с "Демократична България", като ако двете политически сили се явяват с обща листа, водаческото място на Минчев трябва да бъде одобрено и от органите на "Да, България", ДСБ и "Зелено движение".

Преди седмица премиерът Николай Денков бе първият, който спомена името на Никола Минчев, като възможен водач на листата на ПП за изборите за Европейски парламент. Тогава министър-председателят отговаря на въпроси на граждани и медии на живо на страницата на Министерския съвет във Фейсбук. В отговор на питане дали от "Продължаваме промяната" са се отказали от кандидатурата на Минчев за председател на НС след ротацията в полза на тази на лидера на ДСБ Атанас Атанасов, Денков заяви: 

"Никола Минчев вече е бил председател на парламента, ген. Атанасов има голям парламентарен опит. Нямам съмнение, че и двамата биха се справили чудесно с тази роля. Това, което трябва да гледаме, е какви са и другите задачи, които трябва да изпълняваме. Идват европейски избори. Един възможен водач на листа е Никола Минчев"

Засега от партията на Кирил Петков и Асен Василев казват, че ще предложат втората позиция в листата да бъде за представител на "Да, България". При този сценарий остава неизвестно каква ще бъде реакцията на единственият представител на "Демократична България" в Европейския парламент Радан Кънев от ДСБ, който наскоро заяви в интервю за bTV, че не мисли, че неговият "интерес да участва на тези избори подлежи на съмнение".

По неофициална информация останалите възможни кандидатури за ЕП от "Продължаваме промяната" са на Даниел Лорер, Калина Константинова, Деница Симеонова и Настимир Ананиев. 

България има право на 17 представители в Европейския парламент, като прагът за избор на един евродепутат е 5.88%. Пет формации изглеждат сигурни, че ще излъчат своите представители в ЕП - ГЕРБ, ПП - ДБ, "Възраждане", ДПС и БСП.