"Резултатите от местните избори не са променили политическата ситуация", заяви заместник-председателят на парламента от ПП-ДБ Никола Минчев. Според него няма алтернатива на настоящото правителство и затова всички трябва да положат усилия то да продължи своята работа, цитира го БНР.

Минчев уточни, че няма договорка за смяна на министри при ротацията на премиера Денков с Мария Габриел. По думите му, за да има такава, е необходимо съгласието на всички партии, участващи в парламентарното мнозинство. 

Минчев допусна подписване на коалиционно споразумение, но при определени условия:

"Ако е форма на установяване на ясно разписан механизъм на взимане на решение, може - да, ако е обаче разпределение на постове между партии в рамките на изпълнителната власт - не".

Никола Минчев коментира предложението на ГЕРБ министрите от кабинета да обсъждат с ресорните парламентарни комисии постигнато по задачите в управленската програмата. Той определи като нормална практика министрите да идват в комисиите и пленарната зала и да отговарят на въпроси в рамките на тяхната компетентност: "Това се развива в абсолютно всеки парламент. Това не е някаква процедура, която ГЕРБ или ДПС са измислили. Може и то е хубаво да има сътрудничество между народното представителство и изпълнителната власт, но в крайна сметка законодателната инициатива е ясно разписана", заяви той.