"Изправени сме пред първия вот на недоверие. Нито един вот досега не е бил успешен, може да имаме пробив този път, но да видим", започна изказването си бившият председател на парламента Никола Минчев.

Той предупреди, че в момента е рисково да отиваме на избори, защото край нас се води война.

"Да помислим за обстановката, в която разглеждаме настоящия вот, и какво можем да постигнем с политическата нестабилност. Да хвърлим държавата си в момент, когато на нашия континнет се води война", изказа притесненията си Минчев.

"Дали ще бъде полезно за държавата да я хвърлим в поредни предсрочни избори със съмнителен потенциал да произведат мнозинство", попита той. И посочи, че ще блокираме милиарди евро от Плана за възстановяване от неприемането на нужни законови промени, ако сега падне властта.

"Нека си помислим и за какво ни изпратиха българските граждани в парламента", призова той и напомни, че избирателите са им дали мандат. "За политическа криза ли ни изпратиха, или да им дадем стабилност, предвидимост и реформи", продължии с въпросиите Минчев.

"Това са въпроси, на които всеки трябва да намери отговор вътре в себе си преди гласуването. Ако миналата седмица беше генералната репетиция, тази седмица е поправителният", заключи той.

"В началото на 2005 през февруари новото мнозинство гласува предсрочното освобождаване на председателя на НС. Вотът не мина, така че връщане има", напомни той.

Веднага след Минчев съпартийката му Венеция Ангова констатира от трибуната, че гражданите са дали на ПП "еднопосочен билет, но не за бягство, а към промяната".

"Народът забрани връщането на статуквото", каза младата депутатка.

"Аз останах тук, защото тук е къщата която дядо е построил. Въпреки че три пъти поред няма място за детето ми в ясла", добави тя. Но обясни, че не била единствена, понеже имало достатъчно хора, които са останали и искат промяна.