Бившият депутат от ИТН Иво Атанасов каза, че от негова страна не е имало обаждания към депутати от "Има такъв народ", които да подкрепят евентуалното ново правителство.

"Възможно е от "Продължаваме промяната" да звънят на депутати да ги поканят на преговори", предположи обаче той в ефира на БНТ.

"Преговорите в "Има такъв народ" се водеха в тъмнина. За последната една година не съм виждал Слави Трифонов", коментира още той.

"С тези хора съм повече от три години. С част от тях съм участвал в изготвянето на управленската програма на "Има такъв народ". Това са качествени хора", каза Атанасов за бившите си колеги.

"Те трябва да вземат съдбоносни решения. Ще бъдат ли слуги на "Има такъв народ" без да могат да взимат решения, или няма да бъдат. "Има такъв народ" става партия която подкрепя статуквото, която подкрепя този модел на управление", констатира отцепникът.

И заключи, че "виновен за свалянето на правителството е "Има такъв народ" заради "его и финансови интереси". В същото време Иво Атанасов е категоричен, че и "новият кабинет зависи от депутатите от "Има такъв народ".

Според него зам.-председателят на ПГ на ИТН Виктория Василева е най-качественият човек в ръководството на партията. И добави, че не може да коментира дали ще напусне, или не. Самата Василева обаче каза преди дни, че възнамерява да излезе изобщо от парламента, а Тошко Йорданов нарече поведението й достойно.

Друг отцепник от партията на Слави Трифонов - Георги Георгиев, направи прогнозата, че и шестимата бивши от ИТН ще подкрепят втория кабинет с мандата на ПП.

"Вчера имахме първата среща, на нея поставихме няколко конкретни теми, които да станат част от програмата, която ще се пише. На база на предварителните разговори и съгласието, което постигнахме по тези теми, по-скоро ще подкрепим правителството", заяви Георгиев в ефира на Нова телевизия.

Той обясни, че първата обсъждана тема е била ядрената енергетика.

"Ние казахме, че държим на изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Асен Василев потвърди, че се работи по тази тема. Вървят разговори с Гърция да изкупува за 30 години напред ток", коментира Георгиев.

Втората тема по време на разговорите е била борбата с корупцията.

"Поставихме няколко теми. Първата е смяната на ръководството на КПКОНПИ. Другото е създаването на Комисия за противодействие на корупцията и старото КПКОНПИ, което ще стане Комисия за отнемане на противоправно придобито имущество", каза Георгиев.

Независимите депутати са поискали още ускоряване на реформата в съдебната власт и въвеждане на механизма за контрол на главния прокурор. Поставен е бил въпросът и с разузнавателните служби. Промени в законодателството и кадрово обезпечаване, са поискали независимите депутати.

От днес започва работата си работната група по изготвяне на управленската програма на кабинета "Василев" за следващите шест месеца.