По неофициална информация еврокомисарят Мария Габриел е кандидатът за премиер с първия мандат. Името й изплува в медиите минути след брифинга на ГЕРБ-СДС. От партийната централа Бойко Борисов обяви, че в сряда пред лидерите на партиите в парламента ще оповести кой е неговият избраник.

Той не издаде кой ще бъде кандидатът на партията, но го обрисува като "умен, красив, образован" и знаещ езици, който е много харесван и в България, и в Европа. Борисов каза още, че премиерът, когото ще предложи, е точно този човек, който е необходим на България.

"Във всички случаи - умен, красив, интелигентен, многоезиково знаещ много повече от "Промяната" и така нататък", Ще предложим безспорен премиер. Ще го направим утре в Народното събрание пред лидерите на всички партии. И повярвайте ми - изборът ни е абсолютно за точния момент - това, което българите очакват. А те очакват да се тури ред в хаоса, да заработят еврофондовете, ПВУ, присъединяването ни към Шенген и еврозоната, правосъдната реформа и законите, за които сме поели ангажимент", заяви пред медиите Бойко Борисов.

В момента Мария Габриел е в столицата за гражданския диалог, в който участва, на тема "Образование и иновации - взаимодействия и предизвикателства", който беше проведен за Деня на Европа. Целта на форума е да се обсъдят предизвикателствата и възможностите пред България в сферата на иновациите и образованието, както и ключовите европейски инициативи и програми.

"Без образование няма иновации; без иновации не можем да отговорим на големите предизвикателства, пред които сме изправени, независимо дали те са свързани с цифровия или със зеления преход, защото имаме нужда от иновации, за да могат решенията на тези предизвикателства да носят полза за всеки един в ежедневието. За всички ни е ясно, че за това трябват подготвени хора с необходимите знания и умения. За това за мен ключовата дума днес е възможности", заяви българският еврокомисар.

В комисията "Фон дер Лайен" Габриел е еврокомисар с ресор иновации, научни изследвания, култура, образование и младежта. От 2014 г. Габриел е и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата.

Тя е втори мандат еврокомисар - отговаряше за цифровата икономика и общество в ЕК, когато начело беше Юнкер. След това беше излъчена за еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Комисията "Фон дер Лайен".