Пред БНТ Корнелия Нинова заяви, че днес е било подпечатано управлението на ДПС, тъй като без техните гласове е нямало да може да бъде гласувана актуализацията на бюджета. Не Борисов управлява държавата, ДПС управлява ГЕРБ, изтъкна Нинова.

Парламентът актуализира в петък, 19 юли, държавния бюджет за 2019 г. и увеличи разходите по бюджета на Министерството на отбраната с 2,1 млрд. лева, които ще се използват за закупуването на нов тип бойни самолети F-16 Block 70 (Ф-16 Блок 70). Преди това депутатите одобриха сделката по покупката на осем изтребителя Ф-16.

ДПС подкрепи както сделката за самолетите, така и актуализацията на бюджета. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ каза, че когато става въпрос за националната сигурност, политическите пристрастия остават на заден план.

Нинова изрази увереност, че двете партии управляват заедно и задкулисно. Правителството зависи от техните гласове, смята тя. По нейно мнение, Борисов не може да разчита на Обединените патриоти и затова прибягва към сигурното.

Попитана защо е против купуването на F-16, Нинова отговори, че е против по финансово-икономически, военно-технически, частично и по политически причини. "Сделката е много скъпа - над 2 милиарда, което надхвърля 2% от БВП. Нашият Национален съвет ни е упълномощил за сделка до 2% от БВП. Това е едната причина. Освен това плащането ще се извърши еднократно и тази година, вместо разсрочено в годините, за да се облекчи бюджетът. За да стане това, се взема нов заем и се увеличава дефицитът в бюджета. Твърде скъпа сделка за бедна България, в която има много недофинансирани социални системи", коментира Нинова.

Тя цитира думи на премиера: "Омръзна ми три пъти да управлявам и да им плащам на предишните борчовете и коментира: "Вероятно се стяга да си ходи, след като мисли какво ще остави на следващите. Това - шеговито. Но по-сериозно, този борч ще го плаща българският народ, не просто следващото управление".

Нинова заяви, че БСП са за модернизация на българската армия. Според специалисти обаче - по нейните думи - е намалено въоръжението, част от ракетите, броя на пилотите и това прави самолетите нефункционални в 100-процентовият им обем.

Тя постави въпрос към "господин премиера променил ли е отношението си към общата европейска отбрана?" Бяха пренебрегнати европейски партньори доставчици, които също са членове на НАТО", каза Нинова.

Председателят на БСП заяви, че ще гласуват заедно с ДПС за машинното гласуване. Тя обясни, че разликата е в това, че от гласуването не зависи това дали ще паднат от опозиция или не, докато при правителството зависи дали ще паднат от власт или не.