Министерският съвет прие решение, с което определя Асен Асенов за председател на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" (ДА ДРВВЗ).

През 2022 г. Николай Василев беше освободен от поста и Асен Асенов беше определен за временно изпълняващ длъжността председател до определянето на титуляр.

Асен Асенов е завършил Висш химикотехнологичен институт София, катедра "Процеси и апарати", инженерна химия и целият му трудов стаж минава в ДА ДРВВЗ. През 1999 г. започва работа като главен специалист; впоследствие заема и различни експертни длъжности. През януари 2006 г. е назначен за началник на отдел "Индустриални и хранителни запаси".  Две години по-късно става главен директор на главна дирекция "Държавни резерви, военновременни и задължителни запаси". От 2017 г. е заместник-председател на ДА ДРВВЗ, пише в справка на сайта на ДА ДРВВЗ.

Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" е специализиран орган на Министерския съвет за провеждане на държавната политика в областта на натрупването, съхраняването и използването на държавните резерви и военновременните запаси на страната в съответствие с интересите на националната сигурност.

През март ведомството закупи модерно оборудване, предназначено за бърза и ефективна реакция при евентуални бедствия и кризи. Оборудването включва последно поколение палатки, походни легла и възглавници. Палатките могат да се използват в различни климатични условия при температурен диапазон от - 20 до +40 градуса и да предпазват от влиянието на околната среда. Независимо дали става въпрос за силни вятърни бури, наводнения или екстремни горещини, палатките са разработени да устоят на всякакви климатични предизвикателства. Те са многофункционални и позволяват ползване както за спални помещения, така и като полеви кухни или лазарет при извънредни ситуации.

"Държавен резерв и военновременни запаси" отпуска и хуманитарна помощ от запасите си на Украйна.

Наскоро от Агенцията съобщиха, че са предоставили и над 200 хиляди литра питейна вода за жителите на бедстващи общини в страната, поради продължителното засушаване. Последните доставки получиха три области в Северна България.