25-годишният мъж се обърна към магистратите с думите: "Уважаеми народни представители, за мен сте такива, защото в края на решението си казвате „В името на народа”. Живеем в демократична страна, в която всеки има правото да изказва своето мнение. Не смятам, че съм заплаха за обществото и нямам намерение да извършвам друго престъпление. Ако мярката ми бъде изменена в домашен арест, това ще бъде добре за моето развитие, защото ще мога да се подготвям и да завърша образованието си. Относно деянието ми, различните култури налагат различни ценности. Вярвам в бъдещето на България, нищо, че сме малка държава, това не ни пречи да бъдем най-добри", предаде "Фокус".

Прокурорът представи писмени доказателства - копия от разпитите на Доган, както и на Корман Исмаилов и Касим Дал, които се отцепиха от ДПС и създадоха нова партия "Свобода и достойнство". Съдът ги прие като относими към случая и се оттегли на кратко съвещание да се запознае с тях.

"Не мога да изнасям факти и доказателства от разпити на свидетели, това е правомощие единствено на наблюдаващия прокурор", обяви пред журналисти прокурорът Илиян Точев, като изтъкна, че се води разследване във всички насоки.
"Енимехмедов е лице с висока обществена опасност и това може да се установи от предходните му престъпления. Той има многообразна престъпна дейност в миналото, с влезли в сила съдебни актове. Трябва да се защитава общественият интерес пред личния”, добави Точев.

Той уточни, че прокуратурата има намерение да извърши следствен експеримент, след което да се назначи разширена съдебно-техническа, фотографска, балистична и медицинска експертиза, която да отговори на въпросите, свързани с оръжието.

Точев обясни, че няма информация дали Енимехмедов е подал жалба срещу делегатите на конференцията на ДПС, които му нанесоха побой.
„Не оставайте с грешно впечатление, че не се разследва и в тази насока, следва да се изяснява поведението на лицата и фактите”, подчерта магистратът.

В крайна сметка съдът обяви решението си - Енимехмедов остава за постоянно в ареста. Магистратите се мотивираха с това, че с деянията си той грубо е нарушил обществения ред. Срещу него се води и досъдебно производство по две обвинения - за закана за убийство и хулиганство, изтъкна още съдът.
Още миналата седмица от прокуратурата заявиха, че заради неговата сигурност би било най-добре той да не излиза на свобода.

На 22 януари Софийският районен съд наложи на първа инстанция постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на Енимехмедов с мотива, че има опасност да се укрие и да извърши ново престъпление.
Тогава той заяви, че не бяга от наказателна отговорност и единственото, за което съжалява, е, че пистолетът е засякъл. Младият мъж разказа своята версия за нападанието над Доган: "Насочих пистолет към него, но не с цел да го убивам, а да го сплаша. Мисля, че съм в полза за обществото. Мога да съм заплаха за тайното общество на ДПС".

От партията обаче заявиха, че Енимехмедов е извършил опит за политическо убийство, което има поръчител, и подложиха на съмнение експертизите на МВР, че газовият пистолет, с който е стрелял, не е смъртоносен. Заради това срещу него не бе повдигнато обвинение за опит, а само за закана за убийство.

Днес в съда дойдоха бившият лидер на Българския национален съюз - Боян Расате, и негови сподвижници. "Тук сме, за да подкрепим Октай Енимехмедов", заяви Расате пред журналисти. Той и останалите носеха плакат, на който пишеше: „Октай, горе главата, България е с теб!”.

"Считаме, че действията на Енимехмедов са една публична демонстрация срещу тази политическа система, която ни докара до това трагично, плачевно състояние и считаме, че подсъдими трябва да бъдат хора не като него, а депутати, които 23 години разрушаваха икономиката на страната, докараха българския народ до бедност и накараха 2 милиона българи да емигрират в чужбина", каза още националистът.
По негови думи - има различни начини на протест и очевидно начинът на Енимехмедов е нетрадиционен.
„Ние считаме, че ДПС е просто една част от върхушката, която съсипва българската държава, без значение, че това е турска етническа партия, мястото на тези хора е в затвора, както и на техните колеги от така наречените български партии”, добави Расате.