Националният съвет на БСП даде мандат за продължаване на преговорите с "Има такъв народ" и другите парламентарно представени партии с цел създаване на правителство, съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Пленума на партията.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова това е най-важното решение днес. Националният съвет го е одобрил със 120 гласа "За" и 1 против. Социалистите искат сигурност и стабилност и ще положат усилия за съставяне на кабинет, за да продължи пълното разграждане на досегашния модел на управление.

Националният съвет на БСП заседава заедно с коалиционните си партньори днес. Основните теми на пленума бяха резултатите от изборите, както и действията на левицата при евентуално връчване на мандат.

Обяви се за реформа в здравеопазване, така че то да стане безплатно. Образование, възстановяване на икономиката и съдебна реформа.

Нинова заяви, че са "За" приемането на Република Северна Македония в Европейския съвет, но това да не е за сметка на България.

Експертна група на левицата ще води разговори с експертните групи на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

От БСП ще настояват за споразумение за подкрепа, но решението за такава ще бъде окончателно взето от Националния съвет, след като ИТН представи своето виждане за поименен състав на правителството.

Корнелия Нинова каза, че са "за" закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура.

От разговорите, които снощи започнахме с ИТН, правим извода, че е възможно БСП да отстоява своите политики чрез приоритетите, които излъчваме, и които сега са предмет на дискусия, каза още Нинова.

Тя отново припомни, че има две теми, които не приемат. "Налагане на либерален модел на управление и оттеглянето на държавата като основен регулатор и собственик. В частност приватизирането на ББР." 

В дневния ред не бе включена точка за обсъждане на оставка на Корнелия Нинова. Нинова заседава под обсада, тъй като протестиращи я очакваха пред входа на "Позитано" 20. 

Пленумът заседава ден след консултациите с "Има такъв народ". След разговорите вчера стана ясно, че двете страни имат достатъчно общи приоритети, въпреки разминавания за данъчната политика и актуализация на пенсиите.