Служебният премиер Димитър Главчев, министърът на отбраната в служебния кабинет Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участваха днес в Деня за високопоставени гости на командно-щабното учение на Многонационалната бойна група на НАТО в България, предаде БТА.

Учението е на полигона "Ново село" и се ръководи от щаба на италианската бригада "Ариете" с участието на Многонационалната бойна група. През 2022 г. Италия пое ролята на рамкова държава на бойната група.

Премиерът Главчев прие тържествения строй. Той се запозна с организацията и постигнатите способности в командно-щабното учение на ниво бригада. "Показаха ни готовността на многонационалната бригада да отблъсне атака на предполагаем враг, който нахлува на територията на България", каза пред журналисти Димитър Главчев и допълни, че учението показва и това какъв е характерът на НАТО - а именно защитен блок.

Снимка: БТА

Ние имаме постоянно дислоцирана бойна група в България, обаче съгласно плановете на НАТО, тя може да прерасне в бригада, каза министърът на отбраната Атанас Запрянов. Това командно-щабно учение отиграва такива елементи. Всички подразделения, които биха се включили в една бригада във военно време, са налични и се отиграват комуникациите, стандартните оперативни процедури между щаба на бригадата и всички формирования, които участват. Имаме развърнат стационарен команден пункт, имаме мобилна част. Учението показва, че има пълна готовност да бъде задействана многонационалната бригада и да участва в отбраната на нашата територия, обясни министърът.

Снимка: БТА

Подготовката на бойната група върви с ускорени темпове, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Тя е напълно координирана с подготовката на българската армия. Във всяко едно учение българската армия предоставя широк кръг от способности, които да разнообразят, да обогатят тактическия фонд , за да може подготовката на това многонационално съединение да бъде ефективна и да отработваме въпросите на оперативната съвместимост, посочи Ефтимов.

Снимка: БТА

Формированията от Многонационалната бойна група представиха статичен показ на въоръжение и техника.

В Деня за високопоставени гости участваха също командирът на бригада "Ариете" бригаден генерал Доменико Леота и висши офицери от Българската армия.

Снимка: БТА