Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че след няколко дни Пактът ще проведе военно учение в Черно море.

"В момента разглеждаме възможността дали можем да увеличим присъствието си в Черно море. След няколко дни кораби на НАТО ще участват там във военно учение, така че ние значително увеличихме присъствието си по въздух, по вода и по суша в този регион. Всичко това е част от нашата подкрепа за Украйна".

Йенс Столтенберг заяви още, че НАТО ще обяви през пролетта решението за преоценката на ангажиментите си към силите на КФОР в Косово. Отношенията между страната и Пакта се обтегнаха, след като Косово пристъпи към трансформацията на силите си за сигурност в армия, съобщи БНР.

"Изразявал съм по време на срещите си и с президента Тачи, и с премиера Харадинай моето и на съюзниците от НАТО мнение, че това е ненавременно решение. Налагането на високите вносни мита на Сърбия и на Босна и Херцеговина в никакъв случай не спомага за диалога Прищина - Белград, а го прави по-труден и дори го отвежда в погрешната посока. По този въпрос същото мнение бе изказано и от съюзниците на Пакта. САЩ също бяха категорични по този въпрос. Поради всички тези причини ние решихме да разгледаме ангажиментите си към Косово".

На въпрос дали вижда Сърбия като член на НАТО, Столтенберг отговори, че страната трябва да вземе сама решението си дали иска да стане член на Алианса.