НАТО създава нови два командни щаба - морски за района на Атлантическия океан в САЩ и по логистика - в Германия. Това обяви на пресконференция генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Той съобщи, че от 2020 година НАТО ще поддържа в постоянна бойна готовност 30 батальона, 30 бойни кораби, 30 поделения на ВВС.

"Това е инициативата 4х30. 30 батальона, 30 бойни кораби и 30 подразделения на ВВС ще бъдат в готовност 30 дни", каза още Столтенберг.

Според него, страните от Алианса имат различен поглед към газопровода "Северен поток-2", но за всички е важно да осигурят устойчивост на инфраструктурата на територията на всички държави-членки, особено когато става дума за проекти в енергетиката.

Генералният секретар приветства идеята за разширяване на американското военно присъствие в Европа, визирайки искането на Полша за откриване на американска военна база на нейна територия.

Изявленията на Столтенберг идват ден преди срещата на министрите на отбраната на държавите от НАТО, планирана за 7 и 8 юни.