Алиансът ще поеме своя дял в Афганистан, но не може да се справи сам, подчерта бившият датски премиер, който от днес е върховен ръководител на НАТО. Пактът трябва да разшири координацията си с други международни и хуманитарни организации в Афганистан, за да постигне мир там, добави той. Трябва да избегнем възможността Афганистан отново да се превърне в център за международния тероризъм, отбеляза Расмусен на пресконференция по повод встъпването си в длъжност като шеф на НАТО, цитиран от Франс прес. По време на мандата ми се надявам да успеем да помогнем на афганистанците да поемат сами грижата за сигурността си, но за талибаните трябва да е ясно, че това няма нищо общо със стратегия на изтеглянето, изтъкна той.
НАТО не се готви за изтегляне. Ще останем да оказваме подкрепа толкова дълго, колкото е необходимо, увери генералният секретар. Ситуацията в Афганистан ще изисква цялостен подход, в който са включени усилията на военни и граждани за стабилизиране на страната, заяви Расмусен. НАТО разполага с около 64 000 войници в Афганистан, половината от тях - американци.
Новият генерален секретар на Алианса ще трябва да убеди европейските съюзници да отделят повече войници, пари и други ресурси за Афганистан. 56-годишният Расмусен, който пое поста на генерален секретар на Организацията на Северноатлантическия договор в събота се изправя пред много предизвикателства сред които и откриването на печеливша стратегия за войната в Афганистан и подобряване на отношенията с бившия си враг от Студената война - Русия, посочва Ройтерс. Бившият датски премиер има и деликатната задача да се справи с очакванията в Украйна и Грузия, бившите съветски републики, на които бе обещано членство в НАТО въпреки противопоставянето на Москва.
НАТО ще продължи да настоява за стратегическо партньорство с Русия, но Москва трябва да зачита суверенитета и териториалната цялост на своите съседи, заяви днес новият генерален секретар на алианса, посочва Ройтерс. Расмусен отбеляза, че 28-членният алианс и Русия имат общи цели в ключови области като борбата с тероризма, Афганистан, разоръжаването и неразпространението на ядрено оръжие.