НАТО, за която френският президент Еманюел Макрон обяви, че е в "мозъчна смърт", ще се реформира. Специален план на генералния секретар под надслов "НАТО 2030" трябва да направи Алианса по-силен. Една от мерките в плана е създаването на коалиция на желаещите за военни операции, съобщи БНТ.

През 2019 г. френският президент Еманюел Макрон обяви, разочарован:

"Това, през което преминаваме в момента, е мозъчната смърт на НАТО... Липсва каквато и да било координация на стратегическото взимане на решения между САЩ и съюзниците в НАТО. Никаква."

Последваха още разногласия в Алианса:

03.12.2019 г. Доналд Тръмп, президент на САЩ (2016-2020 г.): Това е много, много гадно изявление за всички останали 28 държави-членки.

03.12.2019 г. Еманюел Макрон, президент на Франция: Думите ми разтърсиха някои хора, но аз държа на казаното.

Година и три месеца по-късно планът "НАТО 2030" трябва да реформира Алианса и да го направи по-силен и гъвкав, за да отговори на поредица предизвикателства: възходът на Китай, заплахата по Източния фланг и вътрешните разделения.

Две са основните промени: ще бъдат сформирани коалиции на желаещи от 29-те за военни операции. Вето върху решенията на блока ще бъде налагано по-трудно. Целта: да бъдат решени вътрешни конфликти между съюзници.

"Виждаме например една Турция, която е в директни действия срещу страна-съюзник от НАТО. Виждаме въобще напрежение по отношение на Либия. Италия и Франция са от двете страни на конфликта", заяви Весела Чернева, Европейски съвет за външни отношения.

Трето - НАТО трябва да направи технологичен скок.

"Изкуственият интелект, технологиите за лицево разпознаване, автономни оръжейни системи, квантови компютри - всичко това не само променя обществата ни, но и начинът, по който ще се водят конфликтите в бъдеще", категоричен е Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Основните заплахи за Алианса, според Плана 2030, са възходът на Китай, което ще е събитието на столетието, и Русия.

За България реформата в НАТО означава по-активна роля.

"България ще трябва да участва в коалиции, защото никой няма оттук нататък да бъде просто част от НАТО заради самото членство, ще трябва да бъде активен участник във всичко, което НАТО планира и прави", допълва Весела Чернева.

Планът "НАТО 2030" ще бъде гласуван от лидерите на страните-членки в средата на тази година.