Депутатите ще излязат за три седмици във ваканция преди местните избори на 29 октомври. От 11 до 27 октомври народните представители няма да провеждат заседания. За сметка на това, те ще се съберат извънредно на 18, 19, 25, 26 септември, както на 2 и 3 октомври.

Предложението Народното събрание да бъде в отпуск от 6 октомври до 6 ноември беше внесено от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС и бе одобрено, въпреки че от опозицията оспориха правилността му. От "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" изразиха опасения, че с този ход управляващите искат да "заглушат" гласа на опозицията.

"Какво става с трибуната на българското правителство? Министерският съвет ще излезе ли в отпуск, там трибуните ще ги затворите ли или ще го използвате само вие, а другите - един месец почивка? Кой иска да се възползва неправомерно от местните избори, та искате един месец отпуск", попита Георги Свиленски от БСП.

По думите на Петър Петров от "Възраждане" проблем ще е и това, че няма да има парламентарен контрол.

"НС да не работи в три пленарни седмици има практическо измерение, че това ако се случи министрите няма да присъстват и на парламентарен контрол, изслушване няма и да има, през това време сглобката ще оказва натиск по време на местните избори", обясни депутатът.

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов отговори, че по време на председателски съвет ръководителите на "Възраждане" са били въодушевени от идеята. "Най-голямата опозиционна партия, както се нарекохте, координирайте се помежду си, сутринта ръководителите бяха на друго мнение", каза още Атанасов.

Станислав Балабанов от ИТН пък подчерта, че ПП-ДБ искат "само да почиват". 

"ПП-ДБ, наблюдаваме само желанието ви да почивате и то платено. Да вземем да пуснем в отпуск колегите от сглобката, особено за ПП-ДБ, при които се очертава една доста трудна кампания. И хората в Царево, и в Карлово ще ги очакват с голямо нетърпение", коментира Балабанов.