Информация за скандално назначение, което не е съгласувано между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, е била тема по време на среща в Министерския съвет между партиите в управляващото мнозинство, съобщи БНТ, като се позова на свои източници.

Срещата е трябвало да обсъди управленската програма и механизма за координация и взимане на решение. На срещата, която се е провела в късния следобед, обаче, е повдигнат въпросът за това, дали съпругата на Даниел Лорер - Виолета Лорер, е назначена за представител в Европейската инвестиционна банка.

Според хора, участвали в срещата, нито членове на "Продължаваме промяната", нито от ГЕРБ са били наясно с въпроса.

От Министерски съвет заявиха, че нямат информация такава среща да се е провеждала.

От финансовото министерство уточниха за БНТ, че изборът на представител в Европейската инвестиционна банка става след решение на МС по предложение на финансовото министерство.

Такова предложение няма към момента. Говорителят на служебното правителство на кабинета "Донев" Антон Кутев заяви, че представител на държавата в ЕИБ по тяхно време е била служебният министър на финансите Росица Велкова, но тя вече не представлява страната, и че те не са издигали кандидатурата на Виолета Лорер.

В писмена позиция до БНТ от ГЕРБ заявиха, че са разбрали за номинацията на г-жа Лорер от медиите. Малко по-късно отново от медиите разбрали за оттеглянето ѝ. Подобни разминавания в комуникацията между партньори са недопустими и не бихме ги толерирали", допълват оттам.

През януари 2022 г. Даниел Лорер бе назначен за министър на иновациите в кабинета "Петков", а съпругата му стана началник на кабинета на вицепремиера Асен Василев.

Преди това Виолета Лорер бе зам.-министър на Василев в две служебни правителства - през 2013 г. в Министерството на икономиката и енергетиката и в Министерството на финансите при кабинета с премиер Стефан Янев.