Вземат се всички мерки за осигуряване на втората част на конгреса с всички средства и методи, с които разполага НСО. След като се анализира цялата ситуация от започването на самата конференция, от начина, по който са пропускани делегатите, как са издавани достъпите до конференцията, тогава ще се знае кой и по какъв начин е допуснал това лице да влезе в залата и да направи този инцидент, заяви Коджейков, цитиран от БГНЕС.

Той каза и че в НСО са получили писмо на 10 януари от ДПС. Коджейков цитира какво е пишело в него. "На 19 януари 2013 ДПС ще проведе своята конференция в зала 3 на НДК с начален час 9 ч. Гостите и делегатите на конференцията ще бъдат настанени еди къде си. Поканени са еди кой си. Накрая пише: вътрешната охрана на пунктовете за пропуск на гостите и делегатите на конференцията ще се осъществи от страна на фирма "Крон", охраняваща сградата на НДК", каза Коджейков.

"След като охраняваме г-н Доган с лична охрана, ние направихме среща с хората, които отговарят за организацията на конгреса и се разбрахме: наши хора с рентгени и апарати, които проверяват за оръжие и взривове, да проверяват такива хора, които бъдат подавани от самите организатори или от фирмата, която прави този режим. Когато има обемисти багажи, съмнения, за хора, които имат по-голям багаж или обемисти палта, ние направихме това с цел да затворим цикъла, който е направен по отношение на охраната на НДК. Ние нямаме отношение нито по регистрацията на делегатите, нито по издаване на пропуски, нито по хората, които ще присъстват като гости и членове, нямаме отношение по охраната на пропускателния режим и по охраната на цялата сграда", заяви Коджейков.

Трябва да се вземе записът, който е направен, да се анализира ситуацията как и по какъв начин е преминало лицето до г-н Доган, след като трябва да бъдем отговорни професионалисти и ще бъдете уведомени как по какъв начин, кой и защо има или няма вина за случилото се, обърна се Коджейков към журналистите.

Той посочи, че няма как да каже броя на служителите на НСО по това време в НДК. "Били са на работа необходимият брой служители, които е трябвало да бъдат. Няма стандартна процедура, която да налага определени метри, секунди охраната да седи до охраняваното лице. Това е по преценка на ситуацията. След като получих това писмо от ДПС, съм дал разпореждане писмено да се изясни ситуацията около г-н Доган дали има нещо за момента, което да бъде притесняващо по отношение на тази конференция, отговорът на службите е, че няма извънредна ситуация, с която да бъде застрашен животът и здравето на г-н Доган. Отпреди един ден е тази информация. Видяхме дали има нови данни, отнасящи се до застрашаване сигурността на г-н Доган", обясни Коджейков.

"Научих от колегите веднага след инцидента. Не мога да знам колко минути след това. Като ми се подаде информация вземам мерки, които веднага трябва да се вземат. Не съм на разпит. Разпитвате ме за моите действия, които нямат нищо общо със случая", поясни Коджейков. Той изброи кои са задължително охраняваните лица в момента – това са Яне Янев, Румен Петков, Ахмед Доган, Цветан Цветанов, Георги Първанов, Сергей Станишев.

"Това, което знам е, че след като е извършено нападението, двама колеги са били първите, които отиват до лицето и го затискат. Започнала е борба и благодарение на нашите колеги, единият от които е със съмнение за счупена ръка и травми, те са направили така, че лицето да не бъде линчувано от другите делегати. Те са били върху този човек и са били през цялото време върху него и всичките действия, които са последвали от делегати са били върху наши служители. Нашите служители са легнали върху него, за да не може той по никакъв начин да не върши други действия", каза Коджейков.

Трябва да се види за колко време е направена реакцията. Времето за придвижване на охранителя до мястото на инцидента и на какво разстояние са стоели те. На записа се вижда за колко време са реагирали и тогава можем да кажем има ли вина или няма служителят по забавяне на действия и т.н. И за двата обекта - и за нападателя и за охраняемото лице първи са стигнали служителите на НСО. Това е по думите на служителите на НСО в залата. Върху нападателя са били двама" добави Коджейков.

"Ние не сме поверили нищо на частни фирми. Това е съдействие. Самата фирма си прави пропускателния режим, ние стоим в зона, която е след като хората от конференцията са взели регистрациите, проверени са от служителите на охранителната фирма и ние сме само за съдействие и при нужда ако се наложи да направим проверка на багаж, колет, пратка. Нямам компетенция по външна охрана", заяви още Коджейков.

Междувременно стана ясно, че ПП „Атака” настоява за анкетна комисия за дейността на НСО, оставка на началника и разформироване на службата. Това каза председателят на партия „Атака” Волен Сидеров, цитиран от "Фокус". От партията ще настояват и за приемане на закон за специалните служби, защото досега няма такъв и след това формиране на нова служба.

Анкета: Каква е била целта на покушението над Доган?