Законопроектите са четири, тъй като всяка от парламентарните политически сили внесе свой, но текстовете са идентични. Само от "Атака" предвиждат със специална защита да се ползват и учителите.

С измененията посегателството на медиците се приравнява с причиняване на телесна повреда на съдия, прокурор, следовател, полицейски орган и други длъжностни лица.

От ГЕРБ и левицата предлагат и убийството на медицинско лице да се приравни с убийството на съдия, прокурор, полицай и т.н. и наказанието да е лишаване от свобода от 20 до 30 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Новият министър на здравеопазването Таня Андреева призова МВР и правораздавателните органи да спазват тези промени в закона и подчерта, че трябва да има справедливост.

В понеделник медици в няколко града протестираха символично срещу насилието над лекари и медицински работници. Те заплашиха да спрат работа, ако до 15 юни не бъдат защитени със закон.

Повод за протеста стана нападението над екип на "Спешна помощ", който бе извикан заради препила 15-годишна ученичка в София. Задържаните по случая обаче бяха пуснати от съда заради грешки на полицията при разследването.

Председателят на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева заяви, че символичният протест на работещите в системата на Спешната помощ няма да спре, докато законопроектите не станат юридически факт т.е не бъдат приети на второ четене.