Няма опасност от въвеждане воден режим в Ботевград, Шумен и Търговище - това заяви в предаването "Здравей, България" по NOVA заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

"Жителите на Ботевград не ги чака бедствено положение. По сегашните разчети има водни количества за около 120 дни в язовир "Бебреш", без да влезе и капка нов приток. Създаден е оперативен щаб, който следи ситуацията на дневна база. При необходимост воден режим би могло да се въведе след три месеца. Няма опасност и за Шумен и Търговище", коментира той, след като вчера кметът на Ботевград Иван Гавалюгов предупреди, че в язовира има вода за питейно-битово водоснабдяване за около 6 седмици.

По думите на Нанков водата в язовир "Тича" също ще стигне за минимум 10 месеца. Това показвали разчетите на ВиК оператора.

"Проблемът е във водопровода към Търговище и Шумен", уточни зам.-министър.

Той обясни, че в момента загубите на вода в страната са средно 59%.

"От чешмите в Перник ще тече чиста питейна вода, когато има достатъчно количества в язовир "Студена". Възможно е такова да има още през март и след пролетното снеготопене през април - май", заключи Николай Нанков по повод бедственото положение в града.

Община Перник обаче ще получи още днес 30 млн. лева, за да се справи с ВиК кризата, оставила близо 100 000 души без нормален достъп до питейна вода. Това беше решено вчера вечерта на извънредно заседание на Министерския съвет, свикано от премиера.

По-рано миньорският град получи още над 4 млн. лв. "Стават към 35 млн. дотук. Планът ми е даден от кмета - включва довеждане на вода, нов магистрален водопровод, ремонт на пречиствателните станции, ремонт на ВиК в града", заяви Бойко Борисов.