В недобро състояние по магистралите са 17 моста. Необходимата сума за ремонта им е 130 млн. лв. Това съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков по повод разпореждането на премиера Борисов да се ремонтират едновременно всички мостове в страната след инцидента край Генуа преди два дни.

Нанков ще представи на премиера Бойко Борисов финансов разчет на необходимите средства за ремонт на мостови съоръжения в тежко експлоатационно състояние по магистралите и първокласните пътища. Тогава ще бъде готов и графикът за изпълнение на ремонтните дейности, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

"Мостовете и виадуктите по магистралите се поддържат в добро експлоатационно състояние, прави се планова поддръжка, въпреки че някои от тях не са ремонтирани от повече от 30 години", коментира днес Нанков.

Заедно с министър-председателя и председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов вчера той откри рехабилитирани близо 30 км от пътя Старо Оряхово - Долни Чифлик - Гроздьово - Провадия.

Министърът напомни, че през миналата година са направени седем планови ремонта, а през тази се работи по пет съоръжения. За подобряване на състоянието на тези 12 съоръжения са инвестирани около 110 млн. лева.

"В недобро експлоатационно състояние по магистралите обаче остават 17 моста, които ще ремонтираме спешно", призна Николай Нанков. Според предварителната информация за тях са необходими около 130 млн. лева.

Той увери, че това няма да бъдат палиативни и кризисни мерки и допълни, че в България мостовите съоръжения са се поддържали и ще се поддържат още по-добре.

"В момента се ремонтират платната на мостовите съоръжения на магистрала "Хемус" в посока Варна на км 34 и "Коренишки дол" на км 37, които са в тежко състояние. Денонощно се работи по долното стоене на мостовете. Според графика ремонтът на моста на км 34 трябва да приключи през пролетта, а на Коренишки дол - през октомври - ноември. Работата по останалите ще започне поетапно", обобщи регионалният министър.

Той допълни, че предстои да се направи обследване и на моста на река Дунав при Русе.