Вицепрезидентът Илияна Йотова обяви публично, че също дарява заплатата си - този път на Центъра за спешна медицинска помощ - София.

Надцакването с големите заплати на властта започна от вчера. Първо депутатите замразиха заплатите си и обявиха, че даряват част от тях на Министерство на здравеопазването, тази сутрин това съобщи и президентът Румен Радев - че е дарил своята на възрастните хора в община Видин. А преди малко това направи и вицепрезидентът.

"Нормално е вниманието ни да бъде приковано към болниците, там, където са най-тежките случаи. На най-първата линия са спешните медици, които първи се отзовават на зова за помощ и се сблъскват безотказно с всичко. Човешкият живот първо зависи от техния професионализъм и всеотдайност. За да ни помогнат, но и за да опазят себе си, те трябва да бъдат защитени. В настоящата пандемия е задължително да има качествени тестове за тях, защитни костюми, всичко необходимо, още повече че трябва да си го купуват сами", аргументира решението си Илияна Йотова.

От снощи има регистрирани осем случая на заразени служители към "Спешна помощ", след като именно те са хората, които са най-застрашени от излагане на болестта с оглед факта, че посещават стотици адреси на болни хора по време на изпълнение на служебните си задължения.