Присъединяването на България към Шенген обсъдиха във видеоконферентен разговор министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, съобщи МВР.

Министър Стоянов благодари специално за подкрепата, която получава страната ни от Европейската комисия (ЕК) за обезпечаване на сигурността на границата.

Вчера България е получила официална информация, че ЕК отпуска подкрепа в размер на 22 762 440 евро, които ще бъдат използвани за осигуряване на оборудване. Предвижда се закупуването на високопроходими автомобили, както и на безпилотна летателна система.

"Един от основните приоритети не само за МВР, но и за цялото правителство, е европейската интеграция и приемането на България в Шенген", заяви министър Стоянов във видеоразговора. Той потвърди готовността да води активен диалог с Нидерландия и Австрия, за да се стигне до положителен резултат до края на годината.

От своя страна еврокомисарят Йохансон подчерта, че поддържа активен диалог с предстоящото Испанско председателство по темата и също работи активно за постигане на целта. "България и Румъния са готови и е време да се присъединят към Шенген", заяви тя.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов участва преди дни в Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург. Основни теми там също бяха миграция и функционирането на Шенгенското пространство. На срещата Калин Стоянов посочи, че допълнителната финансова помощ от ЕК ще бъде изразходвана за техническо обезпечаване на държавната ни граница, високопроходими автомобили и заплащане на граничните служители.