Идваме с говори предложения за управленската програма. Това обявиха представителите на ИТН в началото на преговорите за съставяне на кабинет с в рамките на третия проучвателен мандат с БСП. Срещата се проведе в Народното събрание. 

"Имаме сериозни намерения да опитаме да направим правителство, защото знаем какво ни очаква в следващите месеци, нека днес да изясним принципните неща, нямаме никакво намерение да губим време", заяви Корнелия Нинова.

"Моля за три неща. Първо - Моля ви да кажете вашата позиция. Искате ли сериозно да направим правителство? И второ - искаме правителството да работи по програмата на трите партии, която приехме при първия проучвателен мандат. Както вчера говорихме и с "Продължаваме промяната", програмата е отворена за "Има такъв народ" - след като не сте участвали, е напълно логично да дадете мнение", обърна се лидерът на БСП към представителите на ИТН.

Третото, за което Нинова помоли ИТН, е да разговарят в тази среща за персоналния състав на евентуалния кабинет с третия мандат.

От своя страна Тошко Йорданов от ИТН заяви, че е добре бъдещото правителство да бъде съставено от същите четири партии, които са били досега в коалицията. 

"Благодаря ви, че не тръгнахте да ни обикаляте депутатите един по един и да им обяснявате колко са важни и свободни. Още след като стана ясно, че отново се завърта парламентарната рулетка, ние обявихме, че ще сме диалогични и че според нас трябва да се формира кабинет с партиите от четворната коалиция", отбеляза депутатът.

Той посочи, че програмата, изготвена от БСП, съвпада почти с коалиционното споразумение.

Снимка: БТА

"Що се отнася до програмата, тя до голяма степен покрива коалиционното споразумение, което сключихме преди. Прочетохме я и идваме с готови предложения", обясни още Йорданов.

Ива Митева пък допълни, че ИТН ще направи всичко възможно, за да се осъществи реформата на съдебната система и антикорупционното законодателство.

Ден по-рано представителите на БСП се срещаха с тези на "Продължаваме промяната". В началото на разговорите лидерът на БСП Корнелия Нинова ясно заяви, че партията има желание да състави правителство и очаква предложение за премиер от първата политическа сила ПП. 

От своя страна Кирил Петков обясни, че имат условие Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ.