Първа репетиция се състоя тази сутрин в пленарната зала преди гласуванията занапред в парламента след разпада на мнозинството. Резултатът преди на вота на недоверие показа, че ИТН заедно с гласовете на опозицията надделяват към момента.

Това пролича при вземането на решението парламентът да изслуша на закрито заседание външния министър Теодора Генчовска за водената политика от България относно приемането на Северна Македония в ЕС.

То не беше предвидено като първа точка в програмата на парламента. Мнозинството възнамеряваше първо да се заеме с актуализацията на трите бюджета - на ДОО, на НЗОК и макрорамката на държавата.

Загубата на 20 гласа от ИТН след изтеглянето им от мнозинството обаче си каза думата и предложението за Македония измести трите бюджета назад в дневния ред със 117 гласа "за, 108 "против" и 5 "въздържал се".

Така в малцинство се оказаха управляващите партии ПП, БСП, ДБ и четирима от петимата независими народни представители. Като такива бяха официално обявени в началото на заседанието бившите депутати на Слави Трифонов, които напуснаха групата.

Така още в началото на пленарния ден Генчовска ще предостави секретна информация за това какви грами са били разменяни между България и чуждите партньори относно вдигането на ветото за еврочленството на Скопие.

Искането е на "Има такъв народ", които настояха и за засекретяване на заседанието, защото ще бъдат представени документи, които не могат да бъдат публично показвани.

 

Председателят на Народното събрание Никола Минчев нареди заседанието да продължи при закрити врата.

"Разпореждам всички външни лица да напуснат залата и балконите, както и да спре излъчването на заседанието на НС през медиите и социалните мрежи", каза Минчев.

"Давам пет минути да оставите телефоните", призова той и депутатите в пленарната зала.