На преговорите за ново правителство с мандат на "Продължаваме промяната" не са били обсъждани министерски кандидатури, а само управленска програма. 

"В момента това, по което работим, е програмата на нов кабинет", коментира пред журналисти началникът на кабинета на премиера Кирил Петков в оставка Лена Бориславова на излизане от сградата на Народното събрание, съобщи БТА.

"Днес това, което обсъдихме, е да имаме много ясно разписани законите по Плана за възстановяване и устойчивост, както и съдебната реформа като ключов приоритет особено в посока антикорупция, заяви Бориславова.

"Това, което очакваме с нетърпение, е да бъде стартирано общественото обсъждане на новия законопроект за изменение на Закона за съдебната власт, където ще се предвиди механизмът за разследване на главния прокурор", посочи тя. Бориславова добави, че в момента се работи усилено по финалните детайли в Министерството на правосъдието. 

В отговор на въпрос началничката на премиерския кабинет каза, че не са обсъждали квоти на политическите сили в новото правителство. Попитана кога ще говорят за имена на министри, тя отговори: "Нека видим програмата и тогава".

Същото потвърди след преговорите и председателят на ПГ на левицата Георги Свиленски - че не е обсъждано квотното деление на миинистерства между партиите, както направиха при първия кабинет на ПП, нито пък министерски кандидатури.

"Преди да говорим за министерства, първо трябва да се обединим около приоритетите и програмата, след това трябва да сме сигурни, че имаме подкрепата на необходимите поне 121 депутати, аз твърдя, че те трябва да са доста повече и след това вече да се говори за министерства", уточни Свиленски.

БСП представили своите приоритети в сферите образование, социална политика, здравеопазване, икономика и енергетика, информира медии пък председателят на ПГ на левицата Георги Свиленски. Те обосновали първо необходимите законодателни промени, а след това и предложенията си за управленската програма.

Той коментира още, че и кандидатът за премиер Асен Василев няма да очаква "инцидентно" подкрепата за правителството в пленарна зала, а ще иска тя да бъде предварително заявена. "Ако такава няма, ще се отиде към връчване на третия мандат", който със сигурност ще ни заведе на избори, коментира Свиленски. Според него е необходимо гарантирано мнозинство, което да приема след това предложените законопроекти.

Третият мандат не е реалистичен, смята още социалистът.

Свиленски обясни, че предложенията им в управленската програма са свързани с традиционните искания на левицата за преизчисляване на пенсиите, безплатни учебници за учениците от 1 до 12 клас, безплатни лекарства за деца до 14 години. Във вторниик работната група се очаква да обобщи предложенията на всички коалиционни партньори и да бъде представен окончателният материал.

Според соцдепутата най-безумното нещо в момента е да се затвори вратата на парламента и да се отиде на избори.

Освен от "БСП за България", в експертните разговори участваха представители на кабинета в оставка на Кирил Петков, депутати от "Продължаваме Промяната", "Демократична България" и независимите, които се отцепиха от парламентарната група на "Има такъв народ".

От името на независимите от ИТН министърът на спорта в оставка Радостин Василев коментира, че не са обсъждали никакви разпределения на министерства. "Единственото, което в момента говорихме, бяха шест или седем законодателни приоритета, които Народното събрание трябва да свърши през следващите шест месеца, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ)", потвърди Василев.

"Нито сме коментирали в момента някакво предложение за министерства, нито шестимата независими народни представители са питани дали имат претенции за някакви министерства", каза той.

Василев съобщи, че е разговарял за необходимостта от спешни промени в Закона за хазарта, с които да се гарантира запазването на над 1000 пункта на Спортния тотализатор.

Попитан за натиска върху депутатите от ИТН от страна на ПП, за който съобщи Слави Трифонов, отцепникът от партията му каза: "Аз не им звъня, не ги търся и не мога да го коментирам.

Управленската програма е на първо място и след това ще се обсъждат министрите, цитира БТА депутата от ПП Настимир Ананиев, също участник в работната група.

"Нека първо уточним политиките и сроковете, след което ще разпределяме постовете", заяви и министърът на иновациите в оставка Даниел Лорер коментира, че продължава изключително активната работа в две направления - законодателна и изпълнителна. Целта била след разговорите коалиционните партньори да излязат с готови приоритети, които да са разписани във времева рамка в близките шест до девет месеца.

Лорер подчерта, че държат на подкрепа от повече от 12 народни представители.

Министърът на електронното управление Божидар Божанов също коментира, че засега не е обсъждано оставането му на поста, а само програмата на правителството в следващите месеци, а колежката му от квотата на ДБ, правосъдната министърка в оставка Надежда Йорданова, изрази очакване партиите да надскочат егото си в преговорите.