Това е предложението на министър-председателя Бойко Борисов, което той обяви пред телевизия PRO.BG, съобщи БГНЕС.
Тези хора не трябва да бъдат оставяни да се връщат пак на улицата, категоричен е премиерът, който преди два дни заяви, че ще поръча да бъде изготвен такъв закон.
Законът за отвличанията вече е готов, обяви премиерът. Документът е от една страница и е подготвен от юристи на Министерството на вътрешните работи.
"Когато през 2004 година като главен секретар на МВР бях на посещение в Лондон, от Скотланд Ярд ми казаха: Гответе се след убийствата да започнат отвличанията", каза още Бойко Борисов.
Министър-председателят обяви, че има нужда от специален закон за отвличанията веднага след похищението на 20-годишния студент Румен Гунински-син в Студентски град на 19 октомври.
По-късно днес, пред журналисти, след среща с кметове на малки общини, Бойко Борисов, заяви, че тези наказания предлага на базата на разбирането си като полицай. По думите му, твърде скъпо струва на службите разкриването на такова престъпление.
Психозата у обществото е голяма, а обикновено жертва са беззащитни хора или деца. Почти във всички случаи има и риск за живота им, коментира премиерът. Ако юристите и европейските експерти имат друго мнение, ние ще се съобразим с тях, допълни още премиерът, цитиран от БТА.
На свой ред министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов каза, че в момента се изготвя правен анализ на законодателството във връзка с идеята на премиера Бойко Борисов за Закон за отвличанията. След изготвянето на цялостна концепция, ще е необходимо още технологично време за подготовка на закона, според Цветанов, цитиран от "Фокус".
По думите му, след влизането в сила на подобен закон, разкриваемостта на отвличанията ще бъде по-висока, а с по-тежката наказателна отговорност, ще има и по-голяма справедливост.
Българските управляващи трябва да намерят политическа воля да признаят, че не сме в състояние сами да се справим с отвличанията, и да потърсят помощ от най-добрите в света. Това пък каза председателят на ПГ на РЗС Яне Янев пред журналисти в парламента. Той представи предложения на партията за законодателни промени в НК и в НПК, свързани с отвличанията, криминализирането на редица нарушения, сред които и гласуването с чужда карта, както и с повишаване на възможностите на съдебната система. Според Янев създаването на специален закон за отвличанията е необмислено, защото той отново ще насочва към Наказателния кодекс.

Вижте видео от изявлението на Борисов