Вчера анонимен полицай разказа, че има списък с автомобили на няколко фирми дарителки, които да не бъдат спирани от полицаи.
Министърът коментира, че не намира за укоримо това, че МВР получава дарения, като увери, че с нищо ведомството не е длъжно на спонсорите си. Цветанов обаче каза, че МВР ще проверява дали наистина има списък с недосегаеми коли.

Днес той обясни даренията с това, че бюджетът на МВР не стига за покриване на всички разходи, които прави ежедневно, за сигурността, предадоха БНТ и "Фокус".

„Когато реализирахме групата по отвличанията, ние предотвратихме предстоящо отвличане на едно момиче. Тогава бащата на това момиче направи дарение на МВР в знак на благодарност, мисля, че то се изразяваше в 20 компютъра", разказа министърът.

В друг случай МВР осигурила охрана за спортния тотализатор заради високия джакпот по тяхна молба.
"Впоследствие, в знак на благодарност, сме получили дарение от 12 компютъра", каза Цветанов. Той допълни, че дори за охраната на черешовите градини МВР получава от местната власт необходимите горива и други разходи.

"Всяко дарение не облагодетелства дарителя с евентуална протекция. Всеки, който е допуснал някаква зависимост, бъде ли доказана, ще се предприемат дисциплинарни мерки и дори уволнения. Не се притесняваме от тази публичност и това, което в момента се говори", категоричен бе вицепремиерът.

„Не бих казал, че това са неестествени явления. Има много страни, в които полицията получава дарения като оборудване", подкрепи го хърватският вътрешен министър Томислав Карамарков, който днес гостува в София.

Според междинния отчет за приходите на МВР до 31 март дарените на ведомството средства са общо за 6.5 млн. лева.

Ако имаш бизнес в провинцията, ставаш зависим от двама – кмета и шефа на полицейското управление, разказа по-рано днес пред bTV анонимна дарителка на МВР, която в продължение на 2 години си плащала спокойствието местните униформени да си свършат работата при проблем в нейните обекти.