Службите на МВР и ДАНС започват работа по предотвратяване на евентуални хакерски атаки при организацията и провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Това каза служебният вицепремиер по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след работната среща при президента Румен Радев с представители на институциите, отговорни за подготовката и провеждането на вота на 2 октомври.

Демерджиев информира, че днес МВР ще издаде указания до всички представители на държавната администрация и ръководители на ведомства как да пазят своите системи от хакерски атаки.

"Понеже явно не са се поучили от ситуацията с "Български пощи" и никъде не са предприети действия, каквито е необходимо да се предприемат, сега ще бъдат оказани конкретни действия и ако има някъде неизпълнение, ще се търсят последици за това", коментира Демерджиев, цитира го БТА.

Той отново каза, че ще бъде използван целият ресурс на МВР и на службите, с които си взаимодейства, за прекратяването на практики за купуване на гласове.

"Искаме да намерим и изправим пред правосъдието тези, които са отговорни за купения, корпоративния и всякакъв вид манипулиран вот", добави министърът.

Попитан за практиката от предишни избори да бъдат привиквани партийни активисти и да им се съставят предупредителни протоколи, Демерджиев коментира, че зависи от данните - ако има данни за лица, които извършват правонарушения, престъпления или се готвят да извършат такива.

"Но партийни активисти няма да викаме, не се притеснявайте за това", заяви министърът. "Мотивирани сме да осигурим равни и честни условия на всички участници в изборния процес", каза той.

"Има разстановка колко служители на МВР ще участват в организацията на изборите, но ситуацията е много динамична", посочи Иван Демерджиев. Той добави, че МВР има много отговорности, мигрантският натиск се засилва с всеки ден в момента.

"Така ще направим, че да изтеглим хора от границата, на тяхно място да вкараме хора от Министерството на отбраната и да обезпечим максимално необходимия личен състав, който да позволи не само провеждане на изборите, но и дейностите по установяване и наказване на хората, отговорни за купения и манипулирания вот", каза служебният министър.

На въпрос как оценява ареста на бившия премиер Бойко Борисов, Иван Демерджиев коментира, че не би направил такъв арест.

"Не очаквайте от мен незаконни арести. Арести трябва да се правят само тогава, когато са налице законовите предпоставки за това, независимо на кого", посочи Демерджиев и добави, че не иска да коментира чужди действия, а за своите винаги ще носи отговорност.