Това реши парламентът с приетите промени на второ четене в Закона за МВР, предаде БТА.

С промените се разрешава полагането на извънреден труд до 25 часа за тримесечен период и до 100 часа годишно (над посочените 70 часа за тримесечен период и 280 часа годишно) при бедствия и други извънредни ситуации.

Работното време на държавните служители ще се изчислява в работни дни - подневно, а за работещите на 8, 12 или 24-часови смени - сумирано за тримесечен период, а не както досега - за едномесечен период. 24-часовата смяна ще е по изключение.

При преместване на работа в други населени места за срок, по-дълъг от 6 месеца, на държавния служител ще се изплаща еднократно обезщетение в размер 50 на сто от брутното месечно възнаграждение за длъжността в новото населено място.

В случаите, когато съпругът/съпругата и децата на служителя се преместят в същото населено място, на всеки от тях ще се изплаща еднократно обезщетение в размер 25 на сто от брутното месечно възнаграждение за длъжността на служителя в новото населено място.

МВР вече ще поддържа публичен регистър на договорите за дарения, сключени в изпълнение на международни договори, по които България е страна, или когато дарител е община, държавна структура с функции във връзка с осъществяването на държавната власт, държавно предприятие или търговско дружество със 100 процента държавно участие в капитала, международен орган или организация, чуждестранен държавен орган, ЕС, орган или институция на ЕС.

Със заповед на министъра на вътрешните работи ще се създаде постоянна централна комисия в МВР за разглеждане и одобряване на проекти на договори за дарения.

Парламентът реши, че на държавен служител, който е извършил две едновременно установени нарушения на служебната дисциплина, може да бъде наложено по-тежко от определените наказания или едно общо наказание за максимално предвидения от закона срок. Освен това няма да се заплаща обезщетение, ако прекратяването на служебното правоотношение преди изтичане на срока е по искане на служителя.

Законът влиза в сила от 1 януари 2017 г., с изключение на някои параграфи, които влизат в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник", а други - от 1 февруари 2017 година.