Правителството предложи днес на президента главният секретар на МВР да бъде  освободен.

Президентът Румен Радев е подписал указ, с който е освободил от длъжност главния секретар на Министерството на вътрешните работи Георги Костов, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Пред журналистите Костов допълни, че смята да търси правата си в съда. По думите му се целяла дестабилизация на държавата.

Костов заяви, че в разговор "на четири очи" министър Пламен Узунов му казал, че има натиск от премиера за отстраняването му. А мотивът бил загубено доверие, предаде БТА.

"Очи в очи служебният министър ми е заявил, че може да работи с мен, но има натиск от другите ръководители в държавата - премиерът", каза Георги Костов, цитиран и от БНР.

След като миналия четвъртък заедно с Узунов заявиха, че не са в обтегнати отношение, днес Костов призна, че ден преди това министърът все пак му е поискал оставката. След този разговор Костов сезирал прокуратурата за това, че му е оказван политически натиск.

"Сезирал съм в писмен сигнал до Прокуратурата на Република България - който съм завел и входирал на 35-ата минута след приключването - за оказван политически натиск да подам оставка по собствено желание", каза Костов, цитиран от националното радио.

Не съм запознат с намеренията за проверка на дейността ми, а за предложението да бъда освободен разбрах от медиите, каза още главният секретар.

Слабости в работата ми не са констатирани, има забележки, коментира Георги Костов и обясни, че те били за административната реформа в МВР.

Официалният мотив за искането главният секретар да бъде освободен е, че е "упражнил натиск върху бивши и настоящи служители на МВР, с което са били отстранявани от работа не по установения ред, а доброволно са напускали или са били премествани на по-ниски длъжности", обясни вътрешният министър Пламен Узунов.

Натиск върху полицаи не съм оказвал. Интерпретацията издава непознаване на закона за МВР, защото главният секретар няма отношение по освобождаването на професионални ръководители, поясни Костов, цитиран и от БТА.
Той допълни, че миналата седмица е бил потърпевш от действия, които сега му се вменяват.

Интерпретираните факти по неправилен начин внасят дестабилизация в системата. Отстраняването ми не е самоцел, то е послание към всички в професионалното ръководство на МВР, коментира Георги Костов.