По думите на Цветанов – настоящето наименование на дирекцията е обидно и в най-кратки срокове ще бъде възстановено старото – Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП), предаде "Фокус".
Министърът посочи, че през 2008 г., когато са били направени реформите в ГДБОП, никой не е потърсил мнението на служителите. Той каза, че в бъдеще винаги ще търси мнението на служителите на различните дирекции на МВР при евентуални реформи, както и че "политическите чадъри" в министерството ще бъдат спрени. Според него с политическа воля могат да бъдат постигнати много по-добри резултати в МВР, цитира го БТА.
Цветанов обяви още, че е създал работна група, която включва представители от юридическите екипи на МВР и ДАНС. Тя има за цел да премахне дублиращите функции в дейността на агенцията.
В началото на септември ще заработи Консултативен съвет към МВР за борба с наркоразпространението в страната, каза още министърът. По думите му – не е логично родителите и децата да знаят кой продава наркотици, а полицаите да не знаят.
Цветанов добави, че в МВР се разработва промяна в законодателството относно използването на разпечатки от телефонните разговори. След като проектът бъде готов, той ще бъде внесен за одобрение в Министерски съвет и Цветанов се надява до края на август той да влезе и в НС.
Той съобщи още, че започва проверка в Института по психология към МВР. Ще бъде проверена и работата на Столичната дирекция на вътрешните работи. Цветанов каза, че до този момент е извършил две кадрови промени – освободени от длъжност са шефът на „Човешки ресурси” в МВР и заместник-генералният комисар Минко Брайков.
Цветан Цветанов обеща до две седмици да бъде напълно ясен неговият екип.
"Пълно съдействие ще има министърът на вътрешните работи, ако се възстанови силата и ефикасността на органите за сигурност и ако отговорността се понесе конкретно, нещата ще тръгнат в тази сфера", заяви междувременно Иван Костов в качеството си на председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, съобщи БГНЕС.
Според него има проблем с припокриването на част от функциите между МВР и ДАНС и той е много сериозен.
"Създадено е конкурентно начало между службите заради слабостта на самите служби. Едната от тях не е работила, затова другата е създадена, за да я конкурира. Ако обаче те заработят с пълна сила, тогава няма да има нужда от състезателен момент", коментира лидеръта на ДСБ.
Все пак, той направи уговорката, че ако някой поеме отговорност за цялата изпълнителна власт, тя няма нужда да се дели и да се цепи на парчета. Костов смята, че в случая имаме правителство, в което е възстановен авторитетът на изпълнителната власт и вътрешен министър - спечелил изборите и „облечен” с доверието на народа. Костов съобщи също, че в 14 дневен срок, трябва да се приемат правилата за работата на Комисията за контрол на ДАНС, като не забрави да подчертае, че тя е на специален режим в Народното събрание.