В Министерството на външните работи е в ход работата по организиране на парламентарните избори на 11 юли 2021 г. зад граница, вече е получено първото съгласие - от Великобритания, за вота на нейна територия. Това информират от дипломатическото ведомство.

Към момента е поискано съгласие от 58 държави от общо 130, включително такива с вторична дипломатическа акредитация.

В получената от Великобритания нота няма посочено ограничение броя на секциите, които могат да бъдат разкрити на територията й, се посочва в информацията. Отчетено е намерението да се разкрият секции на различни места, включително и в посолството ни в Лондон.

В рамките на подготовката на изборите зад граница към момента в МВнР е сформирана и работна група "Избори", подготвен и изпратен на ЦИК е индикативен бюджет за вота в чужбина,дадени са указания за изпращане на покани за международно наблюдение в изпълнение на международните ни ангажименти и съгласно Изборния кодекс, на сайта на МВнР е разкрита рубрика "Избори за НС 11 юли 2021 г.", където ще бъде публикувана важна информация, свързана с гласуването зад граница, и достъпна на следния адрес: https://mfa.bg/bg/izbori-2021 Сънародниците ни в чужбина ще могат да се информират и от сайтовете на съответните ни дипломатически мисии, както и от техните профили в социалните мрежи.