Изказването на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова относно вътрешнополитическата ситуация в страната в интервюто ѝ за Мартин Карбоски е неуместно. Това се казва в позиция на министерството, след като Митрофанова обяви, че ако има право да гласува, би дала своя вот за "Възраждане".

"Българската страна определя казаното като опит за намеса във вътрешните работи на страната и в този смисъл противоречи на Виенската конвенция за дипломатическите отношения", отбелязват от МВнР.

И добавят, че министърът на външните работи е провел разговор в този смисъл с посланик Митрофанова.

В интервюто, публикувано в канала на журналиста в YouTube, руският посланик заявява, че ако е имала право да гласува на последните избори, е щяла да даде вота си или за лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, или да избере "не подкрепям никого".

"Защо бих постъпила така ли? Защото може би от всички да ги наречем условно опозиционни партии, той най-малкото изразява пробългарска позиция, което ми харесва. Мисля, че има балансиран подход във външната политика",обяснява Митрофанова пред Карбовски.

Тя прави и кратък анализ на политическата ситуация в България.

"В България, както и в болшинството европейските страни, се вижда разрив между населението и неговото мнение и политическия елит, който върви в мейнстрима, особено в американския мейнстрим. Историческите връзки, които съществуват в нашите отношения с България, не е възможно да бъдат разкъсани. Ще дойде време, когато всичко ще си дойде на място", заявява Митрофанова.

"ГЕРБ е партия, която е била в управлението достатъчно дълго време, има своите силни страни, затова и вотът за тях не е изненада. Те са познати като управленци, как да го кажа - това е дракон, но свой дракон. ПП изгубиха доста от позициите си, но в коалиция с ДБ получиха добри проценти, но те също вече са познати лица", казва тя. Митрофанова обяви, че хората искали да дойдат нови лица в политиката и направи забележка на партиите, които говорят, че обичат Русия, а трябвало да обичат България.

"Класиката казва, че икономиката управлява политиката, но сега политиката в голяма степен управлява икономиката. И за съжаление на тази база, икономката потъва", коментира Митрофанова съвременните отношения между Москва и София, след като Русия нападна Украйна и обяви България за вражеска държава.