И Министерството на регионалното развитие се включи в спора между Столичната община и АПИ за отварянето на пътната връзка при компрометирания мост в отсечката от бул. "България" към "Околовръстен път" в посока "Младост". Престрелките между институциите са още от месец май. Държавата и общината не можеха да се разберат чий е надлезът и кой отговаря за ремонта му. Близо 5 месеца пътят остана затворен и причини огромни задръствания, нерви и неудобства за шофьорите.

По-рано днес движението по пътната връзка беше пуснато.

МРРБ категорично заявява, че водещото в работата на всички институции е спазването на законите и грижата за гражданите, с особено внимание към осигуряването на тяхната безопасност", заявиха в позиция до медиите от ведомството. 

"Неприемливо е господин Васил Терзиев да демонстрира поведение, което показва, че е заложник на политическите интереси, вместо да поставя на първо място обществените нужди и сигурността на гражданите", посочва от министерството.

"В тази връзка припомняме, че Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) още вчера 19 октомври 2024 г., след извършени многократни проверки и обстойни анализи, обяви на сайта си, че пуска движението при детелината на бул. "България".

"Въпреки, че от Столична община не е изпълнено изискването за рамка за височина на камионите, удобството на гражданите е най-важно", се казва още в съобщението на АПИ. Също така обявиха, че Агенцията е готова да съдейства на Столична община с експертно мнение за подобряване сигурността покрай съоръжението", казват още от МРРБ, цитирани от БТА.

"Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция "Пътна инфраструктура" ще продължат да изпълняват съвестно своите задължения, ангажирани изцяло с осигуряването на безопасността на гражданите и развитието на инфраструктурата в страната. Няма да позволим политически да се злоупотребява с името на министерството и на АПИ. Ние сме експерти и нашият приоритет остава ясният ангажимент към общественото благо и правото на всеки гражданин да живее в удобна и безопасна среда", се посочва още в позицията.

Още в петък Столичната община обяви намерението си да отвори пътя. Часове по-късно Пътната агенция отговори, че отказва да съгласува временната организация, тъй като не гарантирала безопасността на движението. Шофьорите до последно не знаеха какво ще се случи днес. Снощи общината потвърди намерението си да отвори участъка и определи позицията на АПИ като опит за създаване на хаос.

"СО категорично отхвърля твърденията на АПИ от петък и заявява, че укрепването на моста е безопасно и не застрашава живота на гражданите.", заяви местната власт.

Отговорът на АПИ не закъсня. В позиция от тази сутрин от агенцията заявяват, че все пак ще разрешат пускането на отсечката. В неделния ден отворената пътна връзка работи съвсем нормално, нямаше задръствания, а шофьорите бяха доволни, съобщи БНТ.