Русия изпрати искане до българското Министерство на външните работи за установяване на причината за задържането на трима членове на движение "Русофили" - председателя на организацията Николай Малинов, неговия заместник Милен Чакъров и секретаря Юрий Борисов. Това заяви за руския вестник "Известия" ръководителят на комисията по външни работи на Съвета на Федерацията Константин Косачов.

Според него нападението над приятелите на Русия в България може да бъде свързано с изложба, посветена на 75-годишнината от освобождението на републиката от нацистите. Възможно е това да са части от една антируска кампания, предположи сенаторът. Руското посолство заяви пред "Известия", че наблюдават ситуацията, но сред задържаните няма руски граждани.

На 9 септември Юрий Борисов, секретар на Българското национално движение "Русофили", бивш главен редактор на вестник "Дума", беше задържан по подозрение в шпионаж. Първи за това съобщи българският министър на вътрешните работи Младен Маринов, без да разкрива в какво е обвинен задържаният.

В редица медийни съобщения се появи информацията, че Юрий Борисов има руско гражданство. Руското посолство в София обаче заяви пред "Известия", че нямат такава информация.

"Няма официална позиция на руското посолство по този въпрос. Не сме получили никакви искания от Юрий Борисов да му предоставим помощ, тъй като задържаният е български гражданин", каза дипломатическата мисия.

Те обаче отбелязаха, че внимателно наблюдават ситуацията.

В допълнение към ареста на Юрий Борисов, властите започнаха да преследват други членове на русофилското движение. Николай Малинов и заместникът му Милен Чакъров бяха отведени за разпит, като според информациите са обвинени в шпионаж.

Константин Косачов заяви пред "Известия", че Москва е загрижена за действията на българските власти. Но е рано да се правят изводи, тъй като подробностите все още не са ясни.

"Все още не сме наясно какви искове се предявяват срещу задържаните, така че не бих бързал да изграждам някакви логични, камо ли юридически заключения по отношение на България", каза сенаторът. "Необходимо е време, за да разберем по-добре подробностите за случващото се, надявам се това да е въпрос на следващите часове. Ние направихме справки чрез Министерството на външните работи на страната, очакваме да получим по-подробна информация за задържанията. След това ще решим за по-нататъшни стъпки.

Политикът със съжаление призна, че в България има много силни политици, които не искат сближаването между Москва и София. Според него обаче в последно време отношенията между двете страни вървят нагоре. България очевидно се е научила от собствения си тъжен опит, когато напълно безмълвно се поддаде на натиска на американците и техните съюзници в Европа и фактически блокира проекта "Южен поток", така да се каже, прострелвайки се в крака, каза Константин Косачов. Сега българите активно лобират за възобновяване на проекта за изграждане на газопровода, въпреки че все още нищо конкретно не е решено.

"Ясно е, че подобни положителни тенденции ще срещнат съпротивата на онези, които биха искали да задържат България на най-антируски позиции. Мисля, че агресивната реакция на София към изложбата в чест на 75-годишнината от освобождението на страната от нацистите е свързана с това. Това може да обясни и настоящата атака срещу приятелите на Русия в България", заяви Косачов.